Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika Britanija po drugi put u povijesti dobit će premijerku

'Ona je jedina osoba sposobna ujediniti suprotstavljene tabore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
May je početkom godine na opće iznenađenje ostala odana premijeru Cameronu i branila ostanak u Europskoj uniji.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May postat će premijerka u srijedu, rekao je u ponedjeljak premijer u odlasku, čelnik konzervativaca David Cameron i najavio da će on istoga dana podnijeti ostavku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cameronu zadnji dan Britanski parlament razmotrit će peticiju za drugim referendumom o EU-u Slika nije dostupna Traži se mandatar GLAVNI AKTERI Kojim će smjerom nastaviti Britanci nakon odlaska Davida Camerona?

Cameron, koji je ostavku najavio nakon što su Britanci 23. lipnja na referendumu izglasali izlazak iz Europske unije, rekao je da očekuje svoju zadnju sjednicu vlade održati u utorak, a na pitanja u parlamentu odgovarat će oko 30 minuta u srijedu.

"Nakon toga očekujem da ću otići u (Buckinghamsku palaču) i podnijeti ostavku", rekao je dosadašnji vođa konzervativaca ispred svojeg ureda u Ulici Downing 10. "Imat ćemo novu premijerku u ovoj zgradi iza mene u srijedu navečer", rekao je novinarima.

Jedina kandidatkinja

Theresa May, britanska ministrica unutarnjih poslova koja se nakon referenduma nije uključila u međusobne sukobe u konzervativnoj stranci, u ponedjeljak je ostala jedina kandidatkinja za nasljednicu Davida Camerona i samo je formalna potvrda dijeli od preuzimanja dužnosti u Downing Streetu broj 10.

Euroskeptična u duši, May je početkom godine na opće iznenađenje ostala odana premijeru Cameronu i branila ostanak u Europskoj uniji, no u tome je imala minimalnu ulogu, a i zastupala je ograničenje useljavanja, što je bila omiljena tema pobornika Brexita.

Sunday Times naziva May "jedinom osobom sposobnom ujediniti suprotstavljene tabore u konzervativnoj stranci", a ona sama hvalila se da je jedina sposobna za ogromne zadatke s kojima će se nositi budući britanski premijer.

"Čeka nas velik posao: ujediniti našu stranku i državu, ispregovarati najbolji sporazum o izlasku iz Europske unije, te učiniti da izlazak Velike Britanije posluži svima", rekla je nedavno May, dodavši kako je ona "jedina sposobna ispuniti ta tri zadatka".

Pedesetdevetogodišnja May je na poziciji ministrice unutarnjih poslova pokazala tvrd stav, suočivši se s problemima delinkvencije, ilegalne imigracije i islamskih propovjednika.

Kći anglikanskog svećenika, May je svoju političku karijeru počela 1986., nakon studija geografije na Oxfordu i kratkog zaposlenja u Bank of Englandu. Tada je izabrana na funkciju u bogatom londonskom okrugu Merton.

Nakon dva neuspjeha na izborima, 1997. postaje konzervativna zastupnica u bogatom gradu Maidenheadu u Berkshireu.

Od 2002. do 2003. bila je prva glavna tajnica konzervativne stranke. Tada se proslavila govorom u kojem je svoje torijevce, u to vrijeme smatrane previše desnima, upozorila da ih zbog preuskih stavova neki smatraju "strankom zlih ljudi", zbog čega je stekla nekoliko neprijatelja.

May je od 1999. do 2010. bila na nekoliko dužnosti u kabinetu u sjeni dok su konzervativci bili u opoziciji. Bila je zadužena za okoliš, obitelj, kulturu, prava žena i rad, a 2005. je snažno pomagala Davidu Cameronu pri njegovu osvajanju stranke.

Kad je 2010. postao premijer, Cameron joj je uzvratio uslugu imenujući je ministricom unutarnjih poslova, a tu poziciju je zadržala i nakon izbora 2015.

Daily Telegraph prozvao je May najmoćnijom političarkom u državi, procjenjujući da je "na vrh stigla surovom odlučnošću", a neki je nazivaju "novom Margaret Thatcher". Iako svi hvale njezine radne navike, isto se ne bi moglo reći za njezinu karizmu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene