Obilježava se rođendan Europske unije. Diljem Europe slavi se zajedništvo, a povodom obljetnice osnutka obratila se predsjednica Europske komisije, ali i premijer Andrej Plenković.

Galerija Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 2 Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 5 Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 4 +1 Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 3

Diljem Europe slavi se rođendan Europske unije. Posebno je svečano u Strasbourgu u Europskom parlamentu na konferenciji o budućnosti kretanja Unije, čiji se rođendan slavi kao podsjetnik na govor francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950., u kojem je prvi put izložena ideja o savezništvu europskih država.

Vezani članci Ivana Petrović Vučić "čestitao" reporterki i urednici Dnevnika Nove TV na pobjedi Vatrenih nad Japanom, pogledajte što joj je kazao Dubravka Šuica - 1 Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

Godinu dana kasnije osnovana je Europska zajednica za ugljen i čelik, a 1993. i formalno prihvaćen naziv Europska unija. Danas ima 27 članica, a Hrvatska je najmlađa. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svojem obraćanju na francuskom, engleskom i njemačkom jeziku rekla je kako Europska unija mora slušati svoje građane i postati ono što od nje žele sve države članice.

"Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi, i moramo osigurati da svi slijedimo ono što je dogovoreno. Ali vjerujem da je ova konferencija prava prilika za ujedinjenje Europljana“, kazala je.

Dan Europe građanima je čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković. "Hrvatska se pokazala kao odgovorna, solidarna i angažirana članica, koja zna štititi svoje nacionalne interese i koristiti mehanizme Unije za vlastiti gospodarski razvoj, socijalnu uključenost te za što bolji i što kvalitetniji život svojih građana“, zaključio je.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju