Marinko Rade dobitnik je prestižnih nagrada za najboljeg mladog znanstvenika u području patologije kralježnice, školovao se u Londonu i Finskoj, upisao dva postdoktorata i zatim se vratio u Hrvatsku. Uspješan primjer Bolnice za ortopediju Martin Horvat predstavio je i kao dio tima Ministarstva zdravstva koji se bavio novim Pravilnikom o zdravstvenom turizmu.

Galerija Doktor Marinko Rade (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Doktor Marinko Rade (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Doktor Marinko Rade (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +3 Bolnica Martin Horvat (Foto: Dnevnik.hr)

Za hrvatske uvjete doktor Marinko Rade napravio je nešto ravno čudu. Više od desetljeća rovinjska bolnica Martin Horvat gomilala je dugove. Onda je iz Finske stigao tada 32-godišnji Rade, i to na ravnateljsku poziciju. “Nije bilo puno vremena za razmišljanje, trebalo je odmah napraviti nekakve rezove. Nisu se mnogi složili s tim, ali ja sam zaista išao otvorenim srcem i to se na kraju pokazalo kao dobra i ispravna odluka“, kaže Rade.

Vezani članci Sauli Niinistö i finska premijerka Sanna Marin Finska će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u: "Ovo je povijesni dan. Počinje nova era" Annalena Baerbock Njemačka: "Sve je spremno za brzu ratifikaciju članstva Finske i Švedske u NATO-u"

Bolnica je bila u velikim dugovima. "Godišnje se gubitak bolnice kretao između 3 i pol milijuna, a sad smo u dobitku", rekao je Rade. Odmah prve godine na dobitku su bili za milijun i pol kuna. Brojke bi bile i veće, no svake godine ulažu milijune u obnovu bolnice. Otvorili su i ambulantu dječje ortopedije.

Ipak, odluka o povratku u rodni Rovinj prije pet godina nije bila nimalo laka. Došao je u bolnicu s minusom, a otišao iz bolnice s budžetom od pola milijarde eura. “Ja uvijek radim obrnuto, i u znanosti, i u životu. Svi idu van, ja idem doma. Finska je jako lijepa zemlja, i London je lijep, ali kući je kući, doma je doma. Isplatilo se“, objasnio je Rade.

Kući se vratio sa znanjem stečenim u inozemstvu. Diplomu je stekao u Londonu, doktorat u Finskoj, a nakon toga je tamo također završio dva postdoktorata. Osječke predavaonice uskoro će zamijeniti pulskima, a na budućem studiju medicine svoje bi znanje trebao prenositi budućim generacijama.

Znanstveni timovi u Londonu i Finskoj koje on vodi istraživali su zašto magnetska rezonanca nekad pokaže sliku normalne kralježnice, iako pacijent trpi bolove. Tražili su i uzrok degeneracije diska, a njihova otkrića mogla bi olakšati život milijunima ljudi. “To je vezano s križoboljom, 70 posto stanovnika će okusiti limitirajuću križobolju. Zbog nje budete mjesec dana na bolovanju, ako smo našli uzrok, smo našli i target za nove terapije“, zaključio je Rade.

Prošli se mjesec sa svjetskog kongresa u Japanu vratio s titulom najboljeg istraživanja u 2018. godini. U posljednjih pet godina dobio je čak šest nagrada. Jedini je na svijetu dva puta dobio nagradu za najboljeg mladog znanstvenika na uskom području patologije kralježnice.

Ima tek 37 godina pa je zapravo šef starijim kolegama. Jedan od njih je specijalist fizikalne medicine Darko Kruljac. “Imamo izuzetno dobru suradnju, to je mlad čovjek spreman na suradnju koji želi razvoj i perspektivu ove bolnice i rad s njim je vrlo ugodan“, rekao je Kruljac.

Bez timskog rada, ističe mladi ravnatelj, uspjeh bi izostao. “Volim roniti, volim plivati i kada imam vremena, treniram plivanje. Plivam do punte tamo i nazad i imam sreću što radim u tako lijepoj bolnici“, kaže Rade. U lijepoj, ali i profitabilnoj bolnici, to je recept koji bi mogao propisati i za ostatak Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju