Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Draghi smiruje EU

Europska središnja banka: 'Euro nije u opasnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi je rekao da euro nije u opasnosti unatoč analitičarskim scenarijima katastrofe i raspada euro zone

Mario Draghi je napomenuo da je veća financijska, proračunska i politčka unija među zemljama eura neizbježna. Na pitanje u razgovoru za francuski list Le Monde je li euro u opasnosti Drgahi je odgovorio da nije. 'Ne, apsolutno ne. Vidmo analitičare kako zamišljaju scenarije raspada euro zone. Oni ne prepoznaju politički kapital koji su naši čelnici uložili u ovu uniju i podršku Europljana. Euro je nepovratan', rekao je Draghi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje" Boris Vujčić Hrvatska iznad prosjeka Što ako inflacija neočekivano uspori? Guverner HNB-a objasnio mogućnosti

>> Euro kriza sve dublja, a Merkel ističe: 'Nema brzih i lakih rješenja'

Dugoročno će se euro trebati oslanjati na veću integraciju među zemljama eura, istaknuo je Draghi. 'Sva kretanja prema financijskoj, proračunskoj i poilitčkoj uniji za mene su neizbježna i vodit će stvaranju nadnacionalnih tijela', rekao je.

Europski čelnici su prošlog mjeseca na summitu u Bruxellesu napravili korak prema snažnijoj integraciji dogovorivši se da ESB zaduže za nadzor banaka i dali mu fond za pomoć bankama u nevoljama. Draghi je rekao da će se ESB-ova monetarna politika i aktivnosti nadzora banaka voditi odvojeno kako bi se izbjegli sukobi interesa i sugerirao da bi se mogla napraviti i jedna 'neovisna struktura'.

Skandal oko manipuliranja kamatom LIBOR potkopao je povjerenje u globalni financijski sustav, rekao je, među ostalim, Draghi. Glede gospodarskih perspektiva zone eura Draghi je rekao da ne vidi rizik da cijela zona uđe u recesiju te da će se stanje postupno poboljšavati prema kraju godine i početkom 2013. godine. Draghi je rekao da je ESB, koji nastoji infalciju u euro zoni držati ispod dva posto, spreman poduzeti mjere ako se pojavi rizik deflacije.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene