Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć regiji

Europska pomoć za sanaciju šteta od poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je utorak predložila paket pomoći iz Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta od poplave prošle jeseni u iznosu od 14,6 milijuna eura, od kojih najveći dio ide Sloveniji, koja je pretrpjela najviše štete te Hrvatskoj i Austriji.

'Današnji prijedlog izraz je solidarnosti Europske unije sa Slovenijom kao i s dijelovima Hrvatske i Austrije koji su pogođeni. Predloženi iznos pomoći će kako bi se nadoknadio financijski teret koji su podnijeli zbog popravljanja infrastrukture i donošenja hitnih mjera. Pomoći će pogođenim regijama da ponovno stanu na noge', izjavio je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn.

>>  Poplave na sisačkom području: Stanje ozbiljno, ali ne i dramatično

Prijedlog Komisije trebaju odobriti Vijeće i Europski parlament, a konačna odluka bit će donesena u drugoj polovici godine.

Od ukupnog iznosa od 14,6 milijuna eura, 14.08 milijuna ide Sloveniji, 286,587 eura Hrvatskoj i 240.000 Austriji.

Zbog obilnih kiša u listopadu i studenom 2012. godine izlile su se rijeke i poplavile velike dijelove područja u sjevernoj Sloveniji, te u dijelovima Hrvatske i Austrije.

Države članice EU-a mogu podnijeti zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti u slučaju veće katastrofe koja prouzroči štetu veću od tri milijuna eura prema odluci iz 2002. ili veću od 0,6 posto BDP-a.

Fond solidarnosti EU osnovan je 2002. godine, nakon velikih poplava u zemljama središnje Europe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraživanje Eurostata Izašli podaci o najdugovječnijim stanovnicima Europske unije: Pogledajte gdje se na ljestvici nalaze Hrvati Poplave u Brazilu - 4 više od 70 nestalih Strašne posljedice oluje: Obilne kiše ubile su gotovo 60 ljudi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene