Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker (Foto: AFP)
Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker (Foto: AFP) Foto: Afp

Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula zaštitnu istragu uvoza 27 kategorija proizvoda od čelika, čiji rezultat može biti uvođenje uvoznih carina ili kvota kako bi se zaštitili europski proizvođači.


Zaštitna istraga jedna je od nekoliko mjera koje je Komisija najavila kao odgovor na američka ograničenja na uvoz čelika i aluminija.

Vezani članci Posjet Washingtonu europske povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom (Foto: AFP) Čelnici EU-a primili dobre vijesti: Trump odustao od uvođenja carina na europski čelik i aluminij Donald Trump (Foto: AFP) "Radimo na sporazumu ": Trump izuzima još jednu zemlju iz poreza na čelik i aluminij

"Taj postupak može rezultirati nametanjem uvoznih carina ili kvota koje bi zaštitile europske proizvođače od prekomjerenog uvoza, bude li se to pokazalo potrebnim", navodi Komisija.

Sustav nadzora nad uvozom čelika, koji je uspostavljen prije dvije godine, pokazuje povećani uvoz pojedinih proizvoda od čelika. Taj trend može biti i jači sada kada je pristup američkom tržištu ograničen pa bi proizvodi od čelika ranije namijenjeni za američko tržište mogli završiti u Europi i tako narušiti tržište i cijene, dodaje Europska komisija.

Istraga načelno traje devet mjeseci, a ako se pokaže da su potrebne zaštitne mjere, one se mogu usvojiti u kratkom roku.

Američki predsjednik Donald Trump prošli je tjedan privremeno izuzeo šest zemalja i Europsku uniju iz carina na uvoz čelika i aluminija do 1. svibnja 2018.

Čelnici zemalja članica EU-a zatražili su prošli tjedan na summitu u Bruxellesu trajno izuzeće od američkih carina, a ne tek privremeno.

Trumpova administracija naglašava da je je glavna meta njezinih mjera bila Kina, koja proizvodi polovicu ukupne svjetske proivodnje čelika pri čemu država subvencionira tu proizvodnju. Europska unija ističe da je ključni problem višak proizvodnje čelika i pribojava se mogućnosti da se kineski čelik koji se dosad izvozio u SAD, sada ne završi u Europi. (Hina)