Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LAŽNO SE PREDSTAVLJAO

U velikoj međunarodnoj akciji Europola uhićen Hrvat: Sofisticiranim i višeslojnim prevarama izvukao najmanje 5 milijuna eura

Europol
Europol Foto: Afp
Europol je objavio rezultate velike akcije koja je za posljedicu imala uhićenje 50-godišnjaka za kojeg se vjeruje da je Hrvat.

Prevarant uhićen 6. listopada na Tenerifima u Španjolskoj, kao rezultat složene istrage koja uključuje četiri zemlje.

Pročitajte i ovo Baška Voda Presedan u tužiteljstvu Prljavim novcem kupio stan u Baškoj Vodi: Bivšem općinskom načelniku blokirana nekretnina Ukradena ogrlica, ilustracija Policija traži lopova Razbojnik u Zagrebu ženama krao nakit: Jednoj s vrata strgnuo "nekoliko tisuća eura"

Vjeruje se da je osumnjičenik 50-godišnji hrvatski državljanin koji vodio opsežnu, višeslojnu shemu prijevare ulaganja kojom je iz nesuđenih ulagača izvukao najmanje 5 milijuna eura. Do sada je identificirano preko 70 njemačkih žrtava.

Ovo uhićenje uslijedilo je nakon složene istrage koju je u prosincu 2019. pokrenula njemačka policijska uprava u Ludwigsburgu uz potporu Europskog centra za financijski i gospodarski kriminal Europola.

Rezultati akcije navedeni su u nastavku:

  • Uhićenje osobe koju Europol smatra visokovrijednom metom zbog svoje umiješanosti u brojne slučajeve visokog profila diljem Europe.
  • 37 pretraga nekretnina Njemačka (18), Nizozemska (12), Španjolska (4) i Mađarska (3).

Davanje žrtvama lažnog osjećaja legitimnosti

Istraga je otkrila da se ovaj kriminalac predstavljao kao zaposlenik prave investicijske tvrtke sa sjedištem u Ženevi i time došao do nesuđenih žrtava kako bi ih uvjerio da odvoje svoju ušteđevinu, obećavajući unosne investicijske tvrtke.

Kako bi stvorio osjećaj legitimnosti, prevarant je napravio lažnu mrežnu stranicu koja je izgledala gotovo identično mrežnoj stranici prave tvrtke. Investicijski dokumenti za koje se činilo da su ih izradile prepoznatljive banke i osiguravajuća društva također su davani potencijalnim žrtvama s namjerom da ih se prevari.

Investitorima je naloženo da pošalju sredstva bankovnom doznakom na bankovne račune koje je kontrolirao kriminalac. Nakon što bi plaćanja bila izvršena, prevarant bi nestao s novcem, premještajući ukradena sredstva iz jedne jurisdikcije u drugu kako bi prikrio njihovo nezakonito podrijetlo. 

Europska koordinacija

Međunarodna policijska suradnja bila je ključna u privođenju počinitelja pravdi jer je kriminalac uspostavio sofisticiranu infrastrukturu raširenu u više zemalja kako bi spriječio policiju da mu uđe u trag.

Europski centar za financijski i gospodarski kriminal Europola podržao je istragu okupivši nacionalne istražitelje kako bi uspostavili zajedničku strategiju i organizirali intenzivnu razmjenu dokaza potrebnih za pripremu završne faze istrage. Stručnjaci Europola iz njegovog Europskog centra za financijski i gospodarski kriminal također su raspoređeni u Španjolsku kako bi pomogli španjolskim nacionalnim vlastima u akcijskom danu.

Pročitajte i ovo Uhićenje, ilustracija AKCIJA EUROPOLA Talijanska policija razbila organizirani lanac krijumčara droge: Srpska mafija prebacila četiri tone kokaina iz Brazila

Pročitajte i ovo Manuel Vulić, Tomislav Šoljić, Kristijan Čačić možete im stati na kraj Traže se najopasniji i najbrutalniji bjegunci u EU-u: Među njima i trojica Hrvata

U istrazi su sudjelovali sljedeći organi:

  • Njemačka: sjedište policije u Ludwigsburgu (Polizeipräsidium Ludwigsburg)
  • Nizozemska: Nacionalna politika (Politie)
  • Španjolska: Nacionalna policija Tenerife (Policía Nacional Santa Cruz de Tenerife)
  • Mađarska: Glavni stožer nacionalne policije u Budimpešti

Ovo istraživanje provedeno je uz financijsku potporu Europske multidisciplinarne platforme protiv prijetnji kriminalom (EMPACT).

Bolje spriječiti nego liječiti

Europol je potencijalnim ulagačima poslao sljedeće smjernice:

 

  • Ne oslanjajte se na neželjeni marketinški materijal/pozive/e-poruke ili izravan kontakt na društvenim mrežama: pretražite naziv tvrtke na internetu i provjerite podatke za kontakt izravno s financijskom institucijom ili tvrtkom.
  • Usporedite i potvrdite web-mjesta: Provjerite pravopisne pogreške na web-mjestu, potpuni naziv web-mjesta (URL) i adresu e-pošte. Također, mnoga tijela za zaštitu potrošača i nadzor financijskog tržišta objavljuju popise zloupotrijebljenih web stranica i upozorenja na aktualne prijevare.
  • Izbjegavajte neuobičajene načine plaćanja: budite oprezni ako dobijete uputu da pošaljete sredstva bankovnim prijenosom na off-shore lokaciju ili ako dobijete uputu da platite kriptovalutom ili nekim drugim neuobičajenim načinom plaćanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene