Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mito od 120.000 eura

Još jedan europarlamentarac uhićen zbog korupcije: Sumnja se da je uzeo novac od Katara

Marc Tarabella u Europskom parlametnu
Marc Tarabella u Europskom parlametnu Foto: Afp
Još jedan zastupnik Europskog parlamenta uhićen je zbog policijske istrage o podmićivanju, korupciji i pranju novca u Parlamentu.

Belgijski zastupnik u Europskom parlamentu Marc Tarabella priveden je na ispitivanje nakon što mu je policija jutros oko šest ujutro pokucala na vrata, izvijestili su belgijski mediji.

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da je zastupnik čiji su inicijali M. T. uhićen i da će se uskoro pojaviti pred sucem. Ured je također izvijestio da je policija pretražila njegov bankovni sef u Liègeu, kao i nekoliko ureda u Anthisnesu, gdje Tarabella skoro 30 godina vrši dužnost gradonačelnika, izvijestio je Guardian.

Tarabella je drugi zastupnik Europskog parlamenta koji je priveden zbog istrage načina na koje Katar i Maroko kupuju utjecaj u Europskoj uniji. U prosincu je uhićena bivša potpredsjednica Parlamenta Eva Kaili, a policija je tada zaplijenila 1,5 milijuna eura u gotovini.

Pročitajte i ovo Eva Kaili POLITIKA I KORUPCIJA "Vjerovala sam ti, a ti si me izdao!": Bivša potpredsjednica Europskog parlamenta danas na sudu zbog afere Qatargate

Pročitajte i ovo Eva Kaili ODLUČIO SUDAC Bivša potpredsjednica EP-a osumnjičena za korupciju ostaje u pritvoru još mjesec dana

Tarabellin dom u Bruxellesu je u siječnju pretražila policija, a prošlog mu je tjedna u Europskom parlamentu ukinut imunitet. Sumnja se da je primio mito u iznosu između 120 i 140 tisuća eura.

Tarabella je bio član delegacija Parlamenta za odnose s Arapskim poluotokom. Mjesec dana prije izbijanja skandala, sudjelovao je na raspravi odbora za ljudska prava na kojoj se pričalo o Kataru i Svjetskom nogometnom prvenstvu. Iako nije član odbora, ondje je kritizirao zastupnike koji su upozoravali na smrti migranata koji su gradili nogometne stadione.

Istražitelji smatraju da je on blizak suradnik Piera Antonija Panzerija, bivšeg talijanskog europarlamentarca za kojeg se smatra da je bio vođa korupcijske mreže. Panzeri je s tužiteljima nedavno postigao dogovor prema kojem će mu biti smanjena zatvorska kazna u zamjenu za informacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene