Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plavo partnerstvo

Osnovan je fond za spas Mediterana: Bit će aktiviran za mjesec dana i ima važan cilj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nekoliko međunarodnih organizacija potpisalo je u subotu sporazum o pokretanju Partnerstva o plavom Mediteranu kojim će Jordan, Maroko i Egipat primiti 10,5 milijuna eura kako bi smanjile plastični otpad na istočnoj obali Meditarana, čuvale morski biljni i životinjski svijet i bolje upravljale vodom i turizmom.

Iznos od 10,5 milijuna eura prva je uplata u novostvoreni fond Partnerstva o plavom Mediteranu (Blue Mediterranean Partnership) u kojem će biti četiri milijarde eura namijenjene mediteranskim zemljama za realizaciju projekata usmjerenih na očuvanje mora i obala, izvijestila je Unija za Mediteran, organizacija s 43 zemlje.

Početni iznos od 10,5 milijuna eura donirale su Švedska, Francuska razvojna agencija (AFD) i Europska komisija.

Pročitajte i ovo Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 2 Dobro je biti na oprezu Velika promjena vremena: Dio zemlje odsječen zbog poplava, oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite

Sredozemno more i njegove obale zagrijavaju se 20 posto brže od svjetskog prosjeka pa je to nakon Arktika na sjeveru drugo najugroženije područje, podatak je Unije za Mediteran čije se sjedište nalazi u Barceloni.

Novi fond, kojim će upravljati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), bit će aktiviran za mjesec dana, a cilj mu je pomoći siromašnijim zemljama istočnog Mediterana kako bi zaustavile zagađenje. Zemlje će iz njega povlačiti novac u trenutku kada pokažu uznapredovale projekte spremne za financiranje.

Pročitajte i ovo Split Ima ih sve više Novi dom našli su u gradu pod Marjanom: "Privukle su me tri stvari, a jedna je u zemlji iz koje dolazim nemoguća''

Ilustracija Glavni tajnik Unije za Mediteran Nasser Kamel (Foto: Afp)

"Mediteranska regija, sa svojim prekrasnim obalama i raznolikim ekosustavima, posebno je osjetljiva na porast razine mora, nestašicu vode i ekstremne vremenske uvjete", izjavio je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran.

"Potpisivanje 'plavog mediteranskog partnerstva' značajna je prekretnica koja odražava našu zajedničku predanost radu, udruživanju resursa i rješavanju klimatske krize na Sredozemlju", dodao je taj egipatski diplomat.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevare putem poruka Zagrebački holding poslao upozorenje: "Ako dobijete ovakav SMS, ne otvarajte link"

Sporazum je potpisan u Dubaiju tijekom klimatske konferencije COP28.

U 22 mediteranske zemlje živi 480 milijuna ljudi koji pretjeranim izlovom ribe, bacanjem smeća i ispuštanjem industrijskog otpada ugrožavaju biljni i životinsjki svijet u Sredozemnom moru, dok ispuštanjem štetnih plinova doprinose vremenskim nepogodama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene