Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrinjavajuć trend

Novo dno vrijednosti eura: Prvi puta u 20 godina vrijedi ravno jedan dolar, prognoze za ostatak godine sive

Euro je u utorak iskusio jedan od povijesnih trenutaka i po prvi puta u dvadeset godina iskusio paritet s dolarom, što znači da je jedan euro vrijedio točno jedan dolar.

Vrijednost eura pala je za 12 posto od početka godine, a u utorak je njegova vrijednost postala jednaka onoj jednog dolara. To je prvi put u posljednjih 20 godina da su dvije valute iskusile paritet. Visoke stope inflacije i nesigurnost oko nabavke energenata uzrokovana ruskom invazijom Ukrajine, proširile su strah od recesije diljem kontinenta.

Iako je Europska unija prije rata u Ukrajini dobivala gotovo 40 posto svog plina putem ruskih plinovoda, sada zemlje članice panično pokušavaju smanjiti ili spriječiti svoju ovisnost o Rusiji, kako prenosi CNN.

Rusija je, s druge strane, usporila prodaju nafte i plina nekim članicama EU-a te smanjila količinu plina koja prolazi plinovodom Nord Stream u Njemačku za 60 posto. I dok je taj plinovod sada zatvoren zbog održavanja na barem deset dana, njemački se službenici boje da se više neće otvoriti.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a Euro od 1. siječnja 2023.! Vujčić o hrvatskom članstvu u eurozoni: "Ovo će se odraziti na rast standarda građana, to znači veću sigurnost..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ULAZAK U EUROPODRUČJE Danas ćemo saznati tečaj preračunavanja kuna u euro, Marić poručio: ''Ovo je povijesni dan za Hrvatsku''

Zbog svih čimbenika nestabilne geopolitičke svakodnevnice, moguće je scenarij u kojem će jedan euro vrijediti manje od jednog dolara, odnosno u kojem će se jedan euro moći zamijeniti za 95 ili 97 američkih centi, napisao je šef za strane valute Deutsche Banke George Saravelos.

"Ovaj je scenarij moguć ako Europska unija nastavi kliziti u dublju recesiju i u trećem kvartalu 2022. godine, dok za to vrijeme američka vlada nastavi podizati kamatne stope", dodao je. Ovo su dobre vijesti za Amerikance koji planiraju provesti ljeto u Europi, ali loše za stabilnost globalnih ekonomskih tokova.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene