Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljstvo mjerama štednje

VIDEO: Milijuni Španjolaca izašli na ulice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni Španjolaca štrajkaju. Zaposleni u javnim službama nezadovoljni su vladinim mjerama štednje. Europski ministri financija u međuvremenu su se dogovorili kako će osmisliti nove sankcije za prezadužene članice.

Više od dva i pol milijuna Španjolaca štrajka. Ovo je prizor s madridskih ulica. Prosvjedi se najavljuju i u drugim gradovima. Stotine prosvjednika blokirale su ministarstvo financija u Madridu. Komunalne službe su paralizirane. Poštari, vatrogasci i zdravstveni djelatnici rade minimalno. Javni službenici protive se smanjenju plaća od pet posto.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili po prstima Cijeli vrh RS-a pod sankcijama! SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

'Mislimo da je to opravdano jer je smanjenje plaća državnih zaposlenika tužno i ne bi smjelo biti dopušteno u ovom demokratskom društvu, u kojem krizu koju su stvorili neki ljudi plaćaju drugi', kaže jedan od španjolskih građana. 'Ovo je hrabra mjera protiv rezova koje je odobrila Vlada, ali ne samo protiv smanjenja plaća, već i smanjenja broja zaposlenih', dodaje jedna Španjolka. Španjolska vlada pokušava smanjiti golemi deficit proračuna od 11,2 posto BDP-a.

Rastrošne i prezadužene zemlje bile su tema sastanka ministara financija Europske unije u Bruxellesu. Dogovoreno je osmišljavanje novih sankcija za neodgovorne. 'Sankcije bi mogle nastupiti čak i prije prelaska granice od tri posto godišnjeg deficita. Na primjer ako se zanemaruju upozorenja ili dug prebrzo raste', istaknuo je Hernan van Rompuy, predsjednik EU-a.

Zemlje eurozone službeno su uspostavile fond za potporu zemljama koje ipak upadnu u krizu poput Grčke. Sustav kreditnih jamstava dogovoren s Međunarodnim monetarnim fondom dosegnut će čak 750 milijardi dolara. Unatoč tomu, financijska tržišta i dalje ne vjeruju da su gospodarstva europskih zemalja stabilna. Euro je na najnižoj razini prema američkom dolaru u posljednje četiri godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene