Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijuni Španjolaca štrajkaju. Zaposleni u javnim službama nezadovoljni su vladinim mjerama štednje. Europski ministri financija u međuvremenu su se dogovorili kako će osmisliti nove sankcije za prezadužene članice.


Više od dva i pol milijuna Španjolaca štrajka. Ovo je prizor s madridskih ulica. Prosvjedi se najavljuju i u drugim gradovima. Stotine prosvjednika blokirale su ministarstvo financija u Madridu. Komunalne službe su paralizirane. Poštari, vatrogasci i zdravstveni djelatnici rade minimalno. Javni službenici protive se smanjenju plaća od pet posto.

Vezani članci Jahta: Ilustracija - 2 Tko će odgovarati za nestanak jahte Irina Vu? Blokada ruske imovine ostala tek na usmenoj predaji Nestala jahta - 1 Kako je iz Hrvatske nestala jahta ruskog oligarha bliskog Putinu? ''Uključili se DORH i SOA''

'Mislimo da je to opravdano jer je smanjenje plaća državnih zaposlenika tužno i ne bi smjelo biti dopušteno u ovom demokratskom društvu, u kojem krizu koju su stvorili neki ljudi plaćaju drugi', kaže jedan od španjolskih građana. 'Ovo je hrabra mjera protiv rezova koje je odobrila Vlada, ali ne samo protiv smanjenja plaća, već i smanjenja broja zaposlenih', dodaje jedna Španjolka. Španjolska vlada pokušava smanjiti golemi deficit proračuna od 11,2 posto BDP-a.

Rastrošne i prezadužene zemlje bile su tema sastanka ministara financija Europske unije u Bruxellesu. Dogovoreno je osmišljavanje novih sankcija za neodgovorne. 'Sankcije bi mogle nastupiti čak i prije prelaska granice od tri posto godišnjeg deficita. Na primjer ako se zanemaruju upozorenja ili dug prebrzo raste', istaknuo je Hernan van Rompuy, predsjednik EU-a.

Zemlje eurozone službeno su uspostavile fond za potporu zemljama koje ipak upadnu u krizu poput Grčke. Sustav kreditnih jamstava dogovoren s Međunarodnim monetarnim fondom dosegnut će čak 750 milijardi dolara. Unatoč tomu, financijska tržišta i dalje ne vjeruju da su gospodarstva europskih zemalja stabilna. Euro je na najnižoj razini prema američkom dolaru u posljednje četiri godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju