Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija je ocijenila potpuno neprihvatljivim prekid isporuke prirodnog plina europskim zemljama zbog spora između Ukrajine i Rusije te pozvala Moskvu i Kijev da hitno nastave pregovore.


'Bez prethodnog upozorenja i u čistoj suprotnosti s jamstvima koje su najviše vlasti Ukrajine i Rusije dale Europskoj uniji, isporuka plina nekim zemljama članicama znatno je smanjena. Ta situacija je potpuno neprihvatljiva', kaže se u zajedničkom priopćenju češkog predsjedništva EU-a i Europske komisije.

Vezani članci Poskupljenje plina - 1 Vlada će pomoći u borbi s poskupljenjem plina: Plenković otkrio kakve mjere spremaju Plin - Ilustracija - 1 Šokirani poduzetnici ne mogu vjerovati kakvi računi za plin im stižu: "To je tehnički nemoguće"

>> Plinski rat Kijeva i Moskve pogađa središnju i istočnu Europu

Predsjedništvo i Komisija zatražili su da se isporuka plina zemljama članicama 'odmah uspostavi', ističući da Rusija i Ukrajina trebaju nastaviti pregovore kako bi riješili svoj 'bilateralni trgovinski spor'. U priopćenju se dodaje da će EU 'pojačati dijalog s obje strane kako bi brzo postigle sporazum'.

>> Vratili nam plin, ali samo 20 posto!

Rusija je u ponedjeljak smanjila dotok plina Europi preko Ukrajine, objasnivši da se ta mjera pokazala neophodnom kako Ukrajina ne bi krala plin. Vlasti u Kijevu pak tvrde da će taj potez ugroziti dostavu plina Europi koja je suočena s vrlo niskim temperaturama.
Europska unija zadovoljava 40 posto svojih potreba za plinom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju