Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLINSKA KRIZA

Dužnosnici EU-a optužili Rusiju da koristi plin kao sredstvo političkog pritiska. Von der Leyen potvrdila: "Pregovaramo s SAD-om o nabavi plina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija pregovara sa Sjedinjenim Državama i drugim dobavljačima o nabavi plina zbog neizvjesnosti oko opskrbe iz Rusije, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Gradimo partnerstvo za energetsku sigurnost sa Sjedinjenim Državama, što se prvenstveno odnosi na veću opskrbu ukapljenim plinom (LNG). Razgovaramo i s drugim dobavljačima plina poput Norveške o povećanju isporuka Europi”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen na konferenciji koju je organiziralo nekoliko njemačkih medija, javlja Reuters.

Zbog napetosti između Zapada i Moskve zbog Ukrajine, Europa je sve zabrinutija oko isporuke plina iz Rusije.

Trenutačno su zalihe plina u Europi 10 posto niže od uobičajenih količina u ovo doba godine. Ruski Gazprom tvrdi da ispunjava svoje obveze iz ugovora potpisanih na dugi rok, ali dužnosnici EU-a i Međunarodna agencija za energiju optužuju Rusiju da isporučuje manje zbog napetosti oko Ukrajine.

Predsjednica Komisije ističe da je “neobično to da Gazprom nije zainteresiran za povećanje isporuka plina unatoč rekordno visokim cijenama i velikoj potražnji".

“Sve je više znakova da Kremlj nastavlja koristiti plin kao sredstvo za politčki pritisak”, kaže von der Leyen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strahuje se od invazije Macron odlazi u riskantnu diplomatsku misiju: Od Putina će tražiti da smanji napetosti s Ukrajinom

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo IVAN ČORKALO IZ UKRAJINE Napetosti na granici: "Ne prođe niti jedan dan bez incidenata, potrebna je jaka diplomatska ofenziva kako bi se održao mir"

Europska unija 40 posto svojih potreba za plinom zadovoljava uvozom iz Rusije. Osim sa Sjedinjenim Državama, EU pregovara s Katarom, velikim proizvođačem LNG-a i Azerbajdžanom o većoj isporuci plina u slučaju poremećaja isporuka iz Rusije.

Predsjednica Komisije kaže da se ne može isključiti da cijene plina ostanu na vrlo visokim razinama.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene