Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tenzije ne jenjavaju

Putin se prvi put oglasio o krizi na istoku Europe: "Osnovni zahtjevi Rusije su zanemareni"

Prvi put ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin javno je progovorio o krizi na na istoku Europe. Spomenuo je mogućnost rata ako Ukrajina uđe u NATO i pokuša vratiti Krim. Ali, nada se da do toga neće doći i priželjkuje nastavak razgovora.

Vladimir Putin je nezadovoljan. Mogući ulazak Ukrajine u NATO doživljava kao izravnu prijetnju. A primio je i odgovor Zapada na ruske zahtjeve.

"Osnovni zahtjevi Rusije su zanemareni. Nismo dobili prikladan odgovor na naša tri ključna zahtjeva: zaustavljanje širenja NATO-a, otkazivanje postavljanja oružanih sustava blizu ruskih granica i povratak vojne infrastrukture NATO-a u Europi na položaje iz 1997", rekao je Putin.

Putin je u Moskvi primio mađarskog premijera Viktora Orbana koji može računati na dodatne količine ruskog plina, bude li potrebe.

"Uvjeravam vas da niti jedan jedini vođa iz zemalja članica Europske unije ne želi rat i sukob. Spremni smo na razuman dogovor u ime Europske unije", komentirao je mađarski premijer Viktor Orban.

Gost iz inozemstva stigao je i u Kijev. Boris Johnson kod kuće je na udaru zbog istrage o zabranjenim zabavama u Downing streetu i lakše mu je daleko od kuće baviti se velikom geopolitičkom krizom.

"Daljnja ruska invazija Ukrajine bila bi politička katastrofa, humanitarna katastrofa, vjerujem da bi bila za Rusiju i svijet i vojna katastrofa", objasnio je britanski premijer Boris Johnson.

A zastupnici u ukrajinskom parlamentu isticanjem zastava su zahvalili zapadnim zemljama na podršci. Predsjednik države objavio je i veliku novost.

Pročitajte i ovo Analiza krize u Ukrajini - 1 može li nato pomoći? Ukrajina strahuje od kopnene invazije u tri smjera: Rusi imaju 700.000 vojnika više, tisuće tenkova, ali i borbenih aviona

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Padaju optužbe Tenzije između Rusije i SAD-a: ''Rasprava o prijetnji rata je provokativna sama po sebi. Vi gotovo da pozivate na to''

"U sljedeće tri godine povećat ćemo broj ukrajinskih oružanih snaga za 100 tisuća profesionalnih vojnika", kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine bile su posebno vidljive na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

"Razgovori o prijetnji ratom sami su po sebi provokativni. Vi kao da tražite to, želite da se dogodi", poručio je Vasilij Nebenzja, veleposlanik Rusije pri UN-u.

Američki predsjednik Joe Biden nastavlja pozivati na diplomaciju, ali upozorava - dođe li do ruskog napada, spremni smo na sve.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene