Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit u Japanu

EU poziva skupinu G7 da odgovori na globalni izazov izbjegličke krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zajednica trebala bi više pomagati u trenutnoj izbjegličkoj i migrantskoj krizi, rekao je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvog dana G7 summita koji se održava u Japanu.

Europska unija nosi se s valom ilegalne migracije u kojem je prošle godine s Bliskog istoka i sjeverne Afrike u Europu stiglo preko milijun ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu" Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

"Svjesni smo da je iz geografskih razloga najveća odgovornost na Europi, no želimo i da svjetska zajednica pokaže solidarnost, te prepozna činjenicu da je ovdje riječ o globalnoj krizi", rekao je Tusk novinarima prije početka summita.

Svijet je suočen s najvećim brojem izbjeglica, tražitelja azila i raseljenih osoba nakon Drugog svjetskog rata, rekao je bivši poljski premijer.

Tusk, koji se zajedno s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom nalazi na sastanku skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7, objasnio je zašto će tražiti od čelnika tih zemalja da se uključe u svjetsko rješenje tog problema.

"Tražit ćemo podršku G7, posebice da se obvežu povećati svjetsku pomoć i zadovolje trenutačne i dugoročne potrebe izbjeglica i zemalja domaćina", rekao je.

"Međunarodna zajednica mora priznati da pomažući izbjeglicama Turska, Libanon i Jordan ustvari pružaju svjetsku pomoć", objasnio je.

Očekuje se da će skupina G7 potaknuti međunarodne financijske institucije i druge donatore da pruže financijska sredstva i povećaju pomoć.

Uz izbjegličku krizu, u središtu pažnje i gospodarski izazovi i sukob u Ukrajini

Summit sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta počinje u četvrtak u japanskom obalnom gradu Shimi radnim ručkom. Japanski premijer i domaćin summita Shinzo Abe prije toga poveo je čelnike zemalja G7 u Veliko svetište Ise, najsvetije mjesto japanske autohtone šinto religije.

Abe je izjavio kako se na dvodnevnom summitu želi koncentrirati na ekonomske izazove i pokušaje pokretanja globalnog rasta.

Očekuje se da će čelnici G7 obećati poticajno i fleksibilno fiskalno okruženje i strukturne reforme kako bi se borili protiv usporavanja do kojeg dolazi u rastućim gospodarstvima, objavili su japanski mediji.

Očekuje se i kako će raspravljati o sukobu u Ukrajini i ulozi Rusije koja je nakon aneksije Krima iz 2014. isključena iz tadašnje skupine G8, koja je okupljala G7 i Rusiju.

Moskvu se optužuje za podršku separatistima u istočnoj Ukrajini te je zbog toga pod sankcijama Zapada. Sankcije Europske unije obnovit će se krajem srpnja.

"Naš odnos glede Rusije, uključujući i gospodarske sankcije, ostat će isti dok god dogovor iz Minska nije u potpunosti implementiran", rekao je Tusk, referirajući se na mirovni dogovor potpisan u bjeloruskom glavnom gradu.

"Kad se riječ o EU, mi smo spremni nastaviti s našim sankcijama i gotovo sam siguran da dužnosnici o tome ne trebaju posebno raspravljati", smatra Tusk, dodajući kako očekuje odluku u sljedeća dva, tri tjedna.

Usprkos ovotjednom pozitivnom signalu oslobađanja ukrajinske pilotkinje Nadije Savčenko iz ruskog pritvora, Tusk kaže kako "nije lako ostati optimistom" oko ruske uloge u zaustavljanju ukrajinskog sukoba.

Skupinu G7 okuplja Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i SAD, uz sudjelovanje Europske unije. Iduće godine summit će se održati na Siciliji, objavio je talijanski premijer Matteo Renzi na svojoj internetskoj stranici. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene