Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija gubi ugled pouzdanog opskrbljivača energentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporeći se s Minskom oko tranzita nafte preko bjeloruskg teritorija Rusija u očima Europske unije gubi ostatke ugleda pouzdanog opskrbljivača energentima, komentira u srijedu ruski tisak.

- Razvodom s Bjelorusijom" ne samo da je uništen projekt stvaranja saveza dviju zemalja, već su posljedice takve politike dalekosežne jer "je Zapad, koji je do prije nekoliko dana simpatizirao s Rusijom, odjednom promijenio ton svojih komentara, ali ne u korist Rusije", piše dnevni list Gazeta.

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Ilustracija Snažne veze Država o kojoj ovise ekonomske prilike Europe i Azije financira Hamas stotinama milijuna dolara

- Rusija se sve manje smatra pouzdanim partnerom, piše taj list i upozorava da se spor ne tiče samo ruskog naftnog monopola Transnefta s Bjelorusijom već se svijet počinje pitati "koliko je realistična strategija koju je predsjednik Vladimir Putin najavio 2005. godine o Rusiji kao budućoj svjetskoj energetskoj sili."

Dnevnik Vremja Novosti piše da je "tijekom Hladnog rata Rusija bila pouzdan opskrbljivač", ali danas to više nije.

Ruski mediji upozoravaju da se mračna budućnost piše Bjelorusiji ako Rusija svoju gospodarsku i političku potporu uskrati autoritarnom režimu Aleksandra Lukašenka i njegovoj dirigiranoj državnoj ekonomiji.

List prenosi mišljenje neovisnog bjeloruskog stručnjaka Leonida Zajka koji razotkriva mit o navodnoj ekonomskoj stabilnosti Bjelorusije uspoređujući je sa "stabilnošću ovisnika koji jeftino nabavlja drogu."

- Bjelorusko se društvo vratilo u 1994. godinu kada je prvi put
biralo Lukašenka strahujući od reformi, ... i Europa sada treba odlučiti želi li demokraciju i ljudska prava u Bjelorusiji ili
osigurati neprekinut dotok nafte, dodaje Zajko.

Nezavisimiaja Gazeta podsjeća na tvrde riječi ruskog predsjednika koje ne ostavljaju "nikakvih dvojbi u to da će Kremlj ići do kraja u naftnom ratu s Minskom".

Međutim, neki stručnjaci iz naftnog sektora ocjenjuju da će Moskva u konačnici pristati na kompromis "u zadnjem trenutku, kad joj ponestanu kapaciteti skladištenja" nafte koju više ne šalje naftovodom Družba, prenosi Nezavisimiaja Gazeta.

Upozoravaju i na bitne financijske razloge koji će spriječiti ruske naftaše da dugo blokiraju isporuke. Naime, "prekid isporuka ne znači samo gubitak zarade već se takvo poslovanje negativno odražava na vrijednost burzovnih dionica naftnih tvrtki", piše Vremja Novosti.

- Plasiranje dionica Rosnefta na burzu bio je lani nadasve važan projekt samog šefa Kremlja, posjeća taj ruski dnevnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene