Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EP pohvalio Tadićevu ispriku, osudio Thompsonov koncert

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta usvojio je u srijedu izvješće o Srbiji u kojoj se, među ostalim, pozdravlja isprika srbijanskog predsjednika Borisa Tadića hrvatskim građanima za zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj.

Vanjskopolitički odbor prihvatio je izvješće o odnosima Srbije i EU-a, koje se kao prijedlog rezolucije upućuje na plenarno zasjedanje Europskog parlamenta. Parlament bi o tome prijedlogu trebao glasovati
na svom plenarnom zasjedanju krajem listopada.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Aleksandra Prijović Smjena zbog koncerta Nered zbog Prijović u Zadru: Gradonačelnik će smijeniti direktora dvorane

Europski parlament "pozdravlja ispriku srbijanskog predsjednika hrvatskim građanima za ratne zločine koje su počinili Srbi tijekom rata 1992.-1995. u Hrvatskoj; te smatra tu ispriku izrazom velike političke zrelosti i demokratskog vodstva i drži ju konkretnim dokazom odlučnosti sadašnje vlade da nastavi s politikom prijateljstva i suradnje sa susjednim zemljama", stoji u prvom dijelu kompromisnog amandmana usvojenog na vanjskopolitičkom odboru.

U drugom dijelu toga amandmana kaže se da Parlament "vjeruje da su pomirenje i pravda nužni za stabilnost i razvoj svih zemalja u regiji, kao i za njihovu integraciju u Europsku uniju; traži od Srbiji susjednih zemalja da slijede taj model i osude svaku manifestaciju etničke netolerancije i rasizma koja se događa na njihovu teritoriju".

Riječ je o kompromisnom amandmanu, koji je nastao na temelju četiri ranije podnesena amandmana.

Jedan od tih amandmana podnijela je skupina od pet zastupnika iz redova europskih socijalista Veronique Keyser (Belgija), Richard Howitt (Velika Britanija), Helmut Kuhne (Njemačka), Ana Maria Gomes (Portugal) i Jozef Pinior (Mađarska). 

U tom se amandmanu umjesto zločina govorilo o "događajima iz 90-tih godina", a iako je riječ o izvješću o Srbiji, zastupnici su osudili koncert Marka Perkovića Thompsona održan ovoga ljeta u Zagrebu.

"Parlament izražava zadovoljstvo zbog javnih isprika koje je nedavno uputio srbijanski predsjednik Boris Tadić svim građanima Hrvatske za događaje iz 90-tih godina; izražava bezrezerevnu solidarnost s predsjednikom Tadićem, koji se u svojoj zemlji morao suočiti s proturječnim reakcijama nakon isprike koje je uputio; ocjenjuje da su pomirenje i pravda nužni za stabilnost i razvoj svih zemalja u regiji kao i za njihov put prema Europi; u tom pogledu, osuđuje koncert koji
se nedavno održao u Zagrebu, na kojem su se mogle vidjeti insignije i pozdravi ustaškog režima iz drugog svjetskog rata; pozorno prati informacije prema kojima je više visokih hrvatskih političkih dužnosnika prisustovalo tom koncertu, uključujući ministra znanosti, dok je hrvatska državna televizija objavila snimku koncerta u vrlo gledanom terminu", glasio je dio teksta toga amandmana koji na kraju ipak nije ušao u završnu verziju.

U drugom amandmanu, koji su podnijela četvorica također
socijalističkih zastupnika Panagiotis Belgitis (Grčka), Jan Marinus Wiersma (Nizozemska), Hannes Swoboda (Austrija) i Justas Vincas Paleckis (Litva) nije se pokušala pod svaku cijenu postići ravnoteža između Srbije i Hrvatske kao u prethodnom.

"Parlament izražava zadovoljstvo što je predsjednik Tadić nedavno u Zagrebu dao izjavu u kojoj priznaje grozote koje su počinili Srbi tijekom ratova iz 90-tih i preuzima odgovornost za te grozote; vidi u toj gesti, s jedne strane, dokaz da je u Beogradu došlo novo demokratsko vodstvo, koje se zauzima za pomirenje s prošlošću i, s druge strane, napredak u odnosima između Srbije i Hrvatske i promicanje prijateljstva i suradnje između svih zemalja u regiji", pisalo je u tom amandamnu.

U preostala dva amandmana koja su podnijeli bugarski socijalist Evgeni Kirilov i slovenski liberal Jelko Kacin, koji je ujedno i izvjestitelj za Srbiju, samo se spominje Tadićeva isprika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene