Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kobna eksplozija

Eksplozija Rafinerije: Predsjednica upoznata sa stanjem na Savi

Eksplozija u rafineriji (Foto: Brod portal)
Eksplozija u rafineriji (Foto: Brod portal) Brod portal
Aktualno Galerija Eksplozija u rafineriji (Foto: Brod portal) Eksplozija u rafineriji (Foto: Brod portal) Foto: Brod portal +0 Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U utorak navečer, oko 21:30, došlo je do silovite eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu. U eksploziji je jedna osoba poginula, dok ih je deset ozlijeđeno.

U eksploziji koja se sinoć dogodila u rafineriji u Slavonskom Brodu jedna je osoba poginula, a ozlijeđeno je desetero ljudi. Troje ozlijeđenih pušteno je na kućno liječenje, dok su ostali još u bolnici, potvrđeno je za DNEVNIK.hr iz Policijske postaje Doboj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisivanju će nazočiti Predsjednica U Slavonskom Brodu potpisan ugovor koji bi trebao biti prvi korak prema rješenju onečišćenja zraka Slika nije dostupna ''Svi smo se pozatvarali u kuće'' Stanovništvo Slavonskog Broda u strahu; Gradonačelnik: ''Nema potrebe za panikom''

Požar koji je nastao nakon eksplozije još je sinoć lokaliziran, a za stanovnike Slavonskog Broda nema opasnosti.

Uprava "Optima grupe", koja upravlja rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu, u srijedu prijepodne oglasila se priopćenjem u kojemu tvrde kako eksplozija koja se dogodila u rafinerijskim pogonima u utorak navečer nije prouzročila onečišćenje zraka, istodobno najavivši kako će uzroci nesreće biti poznati po okončanju istrage koja je započela u jutarnjim satima.

U njihovu priopćenju potvrđeno je da je u eksploziji i požaru koji je izbio u utorak oko 21:30 jedan radnik poginuo. Naveli su i kako je zapravo ozlijeđeno deset, a ne devet osoba, kako su to ranije objavile općinske vlasti i policija.

"Službeno povjerenstvo od danas je pristupilo istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada povjerenstva bit će objavljeni naknadno", stoji u priopćenju.

Prema dostupnim informacijama, u eksploziji je poginuo 33-godišnji radnik Ljubo Patković. Načelnik Općine Bosanski Brod Ilija Jovičić uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji, a posjetio je i pet ozlijeđenih radnika koji su zadržani na liječenju u bolnici u Doboju.

"Oni su radili na pogonu i intervenirali na sprječavanju daljnje havarije", izjavio je Jovičić novinarima. Također je izrazio zahvalnost vlastima u Slavonskom Brodu, koje su odmah nakon eksplozije ponudile svu potrebnu pomoć.

Istragu o eksploziji u rafineriji preuzelo je okružno tužiteljstvo u Doboju.

Uočena naftna mrlja

Županijski cenar 112 Slavonski Brod u 23:28 zaprimio je dojavu službenika Granične policije Slavonski Brod da je nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u rijeci Savi uočena masna mrlja. O događaju su obaviještene Hrvatske vode – Sektor zaštite voda. Djelatnik Hrvatskih voda izašao je na teren i potvrdio dojavu. O istome je obaviještena tvrtka AEKS, koja će 10. listopada izaći na mjesto događaja te će po potrebi poduzimati daljnje radnje.

O ovome je obaviještena Državna inspekcija zaštite okoliša, Vodopravna inspekcija, Ministarstvo unutarnjih poslova, ZOS GS OSRH-a, Hrvatske vode – Sektor zaštite voda te Državni hidrometeorološki zavod, od kojeg je zatražena vremenska prognoza za mikrolokaciju Slavonski Brod i okolicu (smjer, jačina vjetra i vlaga zraka).

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je na dva dana premjestila ured u Brodsko-posavsku županiju, obišla je u srijedu obalu rijeke Save u Slavonskom Brodu na mjestu gdje je na rijeci uočena naftna mrlja nakon eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, a poslijepodne će o Rafineriji razgovarati s predstavnicima Ruske Federacije i Zarubežnjefta, koji je vlasnik Rafinerije.

"Jutros smo obišli čamcem Savu do rafinerije u Bosanskom Brodu i nismo zapazili mrlju. Ono što je bilo Sava je odnijela. Zaljučili smo da je ipak nužno napraviti sanaciju vodene površine i što uspijemo vidjeti i uloviti, to ćemo na taj način riješiti, s nadom da neće biti daljnjih problema u rafineriji", kazala je Željka Šimunić iz Službe za zaštitu voda Hrvatskih voda.

Premijer: Formalno pomoć od Hrvatske nije zatražena

''Cijelu sam večer bio u kontaktu sa županom, gradonačelnikom, ministrom Ćorićem, ministrom Kujundžićem, Božinovićem, Krstičevićem. Pratili smo situaciju. Žao nam je što je došlo do ove eksplozije. Sućut obitelji poginulog radnika rafinerije. Naša bolnica u Slavonskom Brodu bila je spremna prihvatiti ranjene, ako do toga dođe. Izgleda da je BiH svojim sredstvima pružila svu potrebnu pomoć. Pratimo stanje kvalitete zraka i onečišćenje koje se dogodilo u rijeci Savi. Sve su službe angažirane'', rekao je Plenković dodajući kako BiH formalno pomoć nije zatražila.

Što se tiče građana Slavonskog Broda, današnji dan počeo je mirno. ''Situacija je jutros mirna, probudili smo se uz gustu maglu kao i prethodnih dana, sve se odvija kao i svaki drugi dan. Škole i sve druge institucije rade normalno. Nema nikakve evakuacije dijela grada niti je o tome bilo govora. Župan i gradonačelnik sinoć su umirili građane da opasnosti nema te da je prema informacijama koje imaju situacija pod kontrolom. Od načelnika Općine Brod dobili smo informaciju da je požar ugašen u noćnim satima'', ispričao je za DNEVNIK.hr Ivan Čalić iz Slavonskog Broda.

Nakon sinoćnje snažne eksplozije na rafineriji došlo je i do požara, a sama eksplozija čula se i s druge obale Save, u Slavonskom Brodu, potvrdili su za DNEVNIK.hr iz policije u Slavonskom Brodu.

Požar koji je izbio nakon eksplozije u postrojenju broj 4 stavljen je pod puni nadzor nešto prije 23 sata, čime je otklonjena opasnost od daljeg širenja vatre.

"Svi ozljeđeni izvan su životne opasnosti i požar je lokaliziran", izjavila je Dragana Kerkez, glasnogovornica policijske uprave Doboj, pod čijom je nadležnošću i Bosanski Brod.

Policija je zapriječila prilaze rafineriji pa novinarske ekipe, kao ni radnici treće smjene nisu mogli prići pogonima.

''Nema opasnosti za stanovnike Slavonskog Broda''

Kako je sinoć javila Matea Drmić za Dnevnik Nove TV, Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, kaže da nema razloga za paniku, te da nema opasnosti za stanovništvo Slavonskog Broda, pa ni od štetnih plinova.

"Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, pratimo mjerne postaje 1 i 2, štetni plinovi u granicama su normale, odnosno na najnižim mogućim granicama. Vjetar puše prema Derventi, tako da Slavonski brod nije u opasnosti", rekao je Duspara nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog kriznog stožera, kojoj su uz župana Danijela Marušića nazočili predstavnici tamošnjih hitnih službi, od vatrogasaca do zdravstvenih djelatnika.

Mirko Duspara sinoć je rekao da se dim spušta niz Savu te da je policija iz predostrožnosti ljude upozorila da ne izlaze iz kuća. Duspara je dodao da nema mjesta panici, ali je pozvao građane da zbog mogućeg zagađenja zatvore prozore svojih kuća i stanova. Ulicama Slavonskog Broda širi se smrad od dima.

"I prije su se ovakve stvari događale, rekao bih da su živci građana Slavonskog Broda na izmaku", dodao je Duspara.

Načelnik Općine Bosanski Brod Ilija Јovičić potvrdio je da je eksplodiralo postrojenje četiriju rafinerija u Bosanskom Brodu te da su vatrogasci lokalizirali požar.

"Kuća nam se zatresla, čula se eksplozija i minutu je trajao taj zvuk. Kao da je vlak iskočio iz tračnica. Katastrofa", rekla je za Hayat.ba jedna stanovnica Bosanskog Broda.

Ozlijeđeni radnici

Hayat.ba piše, pozivajući se na neslužbene izvore, da su u eksploziji ozlijeđeni radnici, na koje su naletjele krhotine stakla i koji su se našli u blizini eksplozije.

Direktor Doma zdravlja u Bosanskom Brodu Zoran Predojević izjavio je za RTRS da je primljeno osmero ozlijeđenih i da je njihovo zbrinjavanje u tijeku. Svi su izvan životne opasnosti.

Uzrok eksplozije nepoznat

Uprava "Optima grupe", tvrtke u BiH koja u ime ruskog vlasnika Zarubežnjefta upravlja rafinerijama nafte u Bosanskom Brodu i ulja u Modriči nije se oglasila, a uzrok eksplozije za sada nije poznat.

"Strah nas je izaći van"

Kako doznajemo od vatrogasaca iz Slavonskog Broda, primili su u utorak navečer jako puno poziva uznemirenih građana koji su čuli eksploziju.

"Ja sam iz Slavonskog Broda, svi smo se pozatvarali u kuće i strah nas je izaći van, ne želimo riskirati. Užasnuti smo. Čekamo daljnje informacije", napisala je jedna naša čitateljica.

Novinarima koji su u utorak navečer stigli na nasip jedan od stanovnika rekao je kako je detonacija bila tako snažna da je porušila stolice u kući. Plamen se i više nakon sat vremena od ekplozije dizao iz Rafinerije. Požar je oko 23 sata lokaliziran, vjetar puše u smjeru Dervente, pa za stanovništvo Slavonskog Broda nema opasnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene