Mirko Duspara nakon sastanka kriznog stožera (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Mirko Duspara nakon sastanka kriznog stožera (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izjavio je oko ponoći nakon sjednice kriznog stožera, koji se sastao zbog eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, da za građane Slavonskog Broda nema opasnosti od štetnih plinova.


"Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, pratimo mjerne postaje 1 i 2, štetni plinovi u granicama su normale, odnosno na najnižim mogućim granicama. Vjetar puše prema Derventi, tako da Slavonski brod nije u opasnosti", rekao je Duspara novinarima nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog kriznog stožera, kojoj su uz župana Danijela Marušića nazočili predstavnici tamošnjih hitnih službi, od vatrogasaca do zdravstvenih djelatnika.

Vezani članci Požar u Beogradu Gusti dim nad Beogradom: Nakon eksplozije u reciklažnom skladištu buknuo požar Slika nije dostupna U Slavonskom Brodu potpisan ugovor koji bi trebao biti prvi korak prema rješenju onečišćenja zraka

''Vjetar puše prema Derventi, koja je južno od Slavonskog Broda, dodao je Duspara i najavio kako će mjerodavne službe cijelu noć pratiti stanje plinova. Mislim da je sve pod kontrolom'', istaknuo je.

Sastanak u vezi s onečišćenjem zraka iz rafinerije

Novinari su Dusparu zatražili komentar s obzirom na to da je za srijedu u Slavonskom Brodu predviđen sastanak predstavnika ruskih vlasnika bosanskobrodske rafinerije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i ekoloških udruga, vezano za višegodišnje prekogranično onečišćenje zraka koje iz susjedne države stiže u Slavonski Brod.

"Ovo je nešto što što se slučajno dogodilo. Događali su se i prije incidenti u rafineriji, što je 'normalno' za takvu proizvodnju. Nama to nije normalno jer se događa uz sam centar grada, tako da bi bilo dobro da se problem riješi", rekao je Duspara.

O situaciji u Slavonskom Brodu kod župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića informirali su se u utorak navečer predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar zdravlja Milan Kujundžić, potvrdio je Marušić.

"U jednom trenutku bili smo zamoljeni iz Bosanskog Broda da napravimo prolaz prema našoj bolnici, što je i napravljeno. U našoj bolnici čekalo je 10 kirurga i 8 anesteziologa, ali nema toliko teško ozlijeđenih da ih ne bi mogli zbrinuti na bosanskoj strani", rekao je Marušić podsjetivši kako su za odlazak na ispomoć u Bosanski Brod bile spremne i slavonskobrodske vatrogasne postrojbe.

Eksplozija izazvala uznemirenost

Požar koji je izbio u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu nakon eksplozije koja se dogodila u utorak oko 21:30 sada je lokaliziran, a u Dom zdravlja u tom gradu primljeno je osam radnika koji su ozlijeđeni u incidentu, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Još nema informacija o tome što je prouzročilo eksploziju niti kakve je to posljedice ostavilo na okoliš.

Eksplozija u Bosanskom Brodu izazvala je uznemirenost među građanima Slavonskog Broda, pogotovo onih koji žive uz Savu nasuprot rafineriji. (Hina)