Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požar lokaliziran

Duspara o eksploziji u rafineriji: "Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izjavio je oko ponoći nakon sjednice kriznog stožera, koji se sastao zbog eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, da za građane Slavonskog Broda nema opasnosti od štetnih plinova.

"Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, pratimo mjerne postaje 1 i 2, štetni plinovi u granicama su normale, odnosno na najnižim mogućim granicama. Vjetar puše prema Derventi, tako da Slavonski brod nije u opasnosti", rekao je Duspara novinarima nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog kriznog stožera, kojoj su uz župana Danijela Marušića nazočili predstavnici tamošnjih hitnih službi, od vatrogasaca do zdravstvenih djelatnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Svi smo se pozatvarali u kuće'' Stanovništvo Slavonskog Broda u strahu; Gradonačelnik: ''Nema potrebe za panikom'' Eksplozija u rafineriji (Foto: Brod portal) Kobna eksplozija Eksplozija Rafinerije: Predsjednica upoznata sa stanjem na Savi

''Vjetar puše prema Derventi, koja je južno od Slavonskog Broda, dodao je Duspara i najavio kako će mjerodavne službe cijelu noć pratiti stanje plinova. Mislim da je sve pod kontrolom'', istaknuo je.

Sastanak u vezi s onečišćenjem zraka iz rafinerije

Novinari su Dusparu zatražili komentar s obzirom na to da je za srijedu u Slavonskom Brodu predviđen sastanak predstavnika ruskih vlasnika bosanskobrodske rafinerije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i ekoloških udruga, vezano za višegodišnje prekogranično onečišćenje zraka koje iz susjedne države stiže u Slavonski Brod.

"Ovo je nešto što što se slučajno dogodilo. Događali su se i prije incidenti u rafineriji, što je 'normalno' za takvu proizvodnju. Nama to nije normalno jer se događa uz sam centar grada, tako da bi bilo dobro da se problem riješi", rekao je Duspara.

O situaciji u Slavonskom Brodu kod župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića informirali su se u utorak navečer predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar zdravlja Milan Kujundžić, potvrdio je Marušić.

"U jednom trenutku bili smo zamoljeni iz Bosanskog Broda da napravimo prolaz prema našoj bolnici, što je i napravljeno. U našoj bolnici čekalo je 10 kirurga i 8 anesteziologa, ali nema toliko teško ozlijeđenih da ih ne bi mogli zbrinuti na bosanskoj strani", rekao je Marušić podsjetivši kako su za odlazak na ispomoć u Bosanski Brod bile spremne i slavonskobrodske vatrogasne postrojbe.

Eksplozija izazvala uznemirenost

Požar koji je izbio u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu nakon eksplozije koja se dogodila u utorak oko 21:30 sada je lokaliziran, a u Dom zdravlja u tom gradu primljeno je osam radnika koji su ozlijeđeni u incidentu, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Još nema informacija o tome što je prouzročilo eksploziju niti kakve je to posljedice ostavilo na okoliš.

Eksplozija u Bosanskom Brodu izazvala je uznemirenost među građanima Slavonskog Broda, pogotovo onih koji žive uz Savu nasuprot rafineriji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene