Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EK traži od zapadnog Balkana reforme za približavanje EU-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija pozvala je u srijedu Srbiju da potvrdi kako teži približavanju s Unijom prije nego srbijanski parlament glasuje o tome hoće li odbaciti formalne odnose EU-Srbija zbog spora oko Kosova.

Parlament bi mogao unutar nekoliko dana usvojiti rezoluciju koja nastavak pregovora o pristupanju Srbije EU-u uvjetuje time da Unija potvrdi cjelovitost državnog teritorija Srbije i njezin suverenitet i na Kosovu.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi

Predstavljajući dokument Europske komisije o zapadnom Balkanu, povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je srbijansku vladu da posluša glas "tihe većine" svojih građana koji žele približavanje Europskoj uniji.

"Većina Srba podržava pristup Europskoj uniji i stoga je realno očekivati da vlada sluša tu tihu većinu", rekao je povjerenik Rehn.

Rehn je osudio zadnje poteze srbijanske vlade koji idu u obratnom smjeru od puta prema EU-u.

"Nedavno je nažalost bilo nekih izjava u Beogradu, koje, čini se, isključuju uključivanje u EU", rekao je povjerenik.

"Srbija se suočava sa strateškim izborom svoje budućnosti. Srbija igra ključnu ulogu u regiji s političkog i ekonomskog gledišta i važna je za stabilnost regije", stoji u dokumentu Europske komisije.


"Očekujemo da srbijanska vlada potvrdi svoj angažman o uspostavi čvršćih veza s EU-om. Mi čekamo, spremni smo se pokrenuti, ako Srbija učini isto. Za ulazak u EU potrebno je dvoje", rekao je Rehn.

Srbija je povukla svoje veleposlanike iz svih zemalja koje su priznale neovisnost Kosova. Polovica članica EU-a već je priznala Kosovo, a srbijanska vlada ističe da želi u EU samo zajedno s Kosovom kao svojim sastavnim dijelom.

Europska komisija je u srijedu u dokumentu ponovila da sve zemlje zapadnog Balkana imaju europsku perspektivu i da mogu ubrzati svoje put prema članstvu ako krenu putem reformi i pomirenja i ako ispune tražene uvjete.

"Budućnost zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Zapadni Balkan može ubrzati svoj put prema članstvu u EU, pod uvjetom da nastavi putem reformi i pomirenja i ispuni potrebne uvjete", kaže se u dokumentu koji je u srijedu usvojila Europska komisija.

Dokument o zapadnom Balkanu sadrži nekoliko odredbi koje se odnose na viznu liberalizaciju, stipendije za školovanje te potporu razvoja civilnog društva i druge.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, povjerenik Rehn je ponovio da se mora provesti reforma policije što bi omogućilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već u travnju. U tom bi slučaju Srbija ostala jedina zemlja bez potpisanog SSP-a.

Makedonija, koja od prosinca 2005. ima status kandidata, dobila je osam mjerila koje treba ispuniti da bi mogla započeti pristupne pregovore.

Iako je spor s Grčkom oko imena zemlje bilateralno pitanje, Komisija upozorava da bi nerješavanje tog pitanja moglo negativno utjecati na europsku perspektivu zemlje.

Da bi dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora od Makedonije se traži provedba svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uspostava dijaloga među političkim strankama, donošenje zakona o policiji i protukorupcijskih mjera, reforma pravosuđa i javne uprave, donošenje mjera vezanih za zapošljavanje i poduzetništvo.

Napredak Crne Gore ovisit će o ispunavanju zadaće na uspostavi vladavine zakona, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanju adminstrativnih sposobnosti i stvaranju unutarnjeg konsenzusa o izgradnji države.

Što se Albanije tiče, Komisija traži zadovoljavajuću primjenu SSP-a, efikasnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te donošenje odgovarajućih zakona kako bi budući izbori na svim razinama bili u skladu s međunarodnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene