Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova zajednička pravila

EK sljedeći tjedan predlaže mehanizam za restrukturiranje banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio je u petak u Vilniusu da će Komisija sljedeći tjedan objaviti prijedlog jedinstvenog mehanizma za restrukturiraje banaka, s ciljem da se on usvoji do kraja mandata sadašnjeg saziva Europskog parlamenta, do proljeća sljedeće godine.

Taj mehanizam bio bi nadležan za provedbu novih zajedničkih pravila koja su prije nekoliko dana dogovorili ministri financija zemalja članica. Po novim pravilima troškove restrukturiranja ili likvidacije banaka koje zapadnu u poteškoće snosit će najprije dioničari, zatim najslabije osigurani vjerovnici, poslije njih, bude li potrebno, vlasnici senior obveznica i kao posljednji štediše, odnosno oni s polozima većim od 100.000 eura, dok se u pologe ispod toga iznosa neće dirati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac

>> Zona slobodne trgovine između SAD-a i EU: Otvorit će se 2 milijuna radnih mjesta!

Provedbu tih novih pravila trebao bi nadzirati novi mehanizam, koji će Komisija objaviti u sljedeću srijedu. 'Moramo postaviti bankovnu uniju na čvrste temelje. To je ključno za povratak povjerenja i rješavanje preostalih slabosti u financijskom sektoru', rekao je Barroso.

Barroso je u petak u Vilniusu zajedno sa svim povjerenicima sudjelovao na sastanku s litavskom vladom. Riječ je o tradicionalnom sastanku na početku svakog rotirajućeg predsjedništva na kojem se razmatraju prioriteti za sljedeće šestomjesečno razdoblje. Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite izjavila je na zajedničkoj konferenciji za novinare da Europska unija mora nastaviti tražiti rješenja kako bi se osigurala financijska stabilnost i ekonomski rast.

'Sve institucije moraju raditi ruku pod ruku na traženju rješenja za financijsku stabilnost EU-a i za gospodarski rast. Moramo nastaviti graditi bankovnu uniju i provesti velike ekonomske reforme', izjavila je predsjednica Grybauskaite na konferenciji za novinare nakon sastanka litavske vlade s članovima Europske komisije.

'Ekonomska situacija u Europskoj uniji traži djela, a ne riječi. Prije sljedećih izbora za Europski parlament moraju se donijeti ključne odluke za europske građane', rekla je Grybauskaite, dodajući da je ključni prioritet borba protiv nezaposlenosti mladih za što je u sljedećem sedmogodišnjem europskom proračunu izdvojeno 8 milijardi eura. Litavsko predsjedništvo je prvo predsjedništvo u Uniji od 28 članica i Litva je prva baltička zemlja koja obnaša rotirajuće predsjedništvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene