Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni trgovinski dogovor

Zona slobodne trgovine između SAD-a i EU: Otvorit će se 2 milijuna radnih mjesta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Washingtonu sljedeći mjesec počinju pregovori o zoni slobodne trgovine između SAD-a i Europske unije.

Uoči pregovora objavljen je zaključak studije zaklade Bertelsmann koji govori da bi ukidanjem trgovinskih barijera između te dvije zemlje u njima porastao BDP i zaposlenost.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Na summitu G8 britanski premijer David Cameron, američki predsjednik Barack Obama te predsjednik Europske Komisije José Manuel Barroso najavili su kako se planiraju pregovori za potencijalno 'najveći bilateralno trgovinski ugovor u povijesti' između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Ugovor namijenjen poticanju izvoza i rasta vrijedio bi nekoliko milijardi eura, piše Telegraph.

Barroso koji će voditi pregovore s Obamom, rekao je da integracija američkog i europskog gospodarstva neće biti lagana, ali da će se 'pronaći najbolja rješenja za legitimne probleme'. Obama očekuje da će pregovori biti završeni do kraja iduće godine.

>> Obama u Sj. Irskoj: Vi ste dokaz što je sve moguće!

Uoči najave pregovora objavljena je studija njemačke zaklade Bertelsmann, koja zaključuje kako se ukoliko dođe do ukidanja trgovinskih barijera između SAD-a i EU-a, porasti BDP i zaposlenost.

Ako pregovorima dođe do dogovora te EU i SAD potpišu ugovor, nastat će najveća zona slobodne trgovine na svijetu u kojoj će biti 800 milijuna stanovnika. To bi, kaže Cameron, moglo dovesti do otvaranja dva milijuna radnih mjesta. BDP bi prema studiji u SAD-a mogao bi porasti za 13,4 posto, a u članicama EU u prosjeku oko pet posto. S obzirom na sve prednosti i nedostatke, studija predviđa da bi nastanak nove zone slobodne trgovine dovelo do rasta dohotka po glavi stanovnika u cijelom svijet - oko 3,3 posto.

Francuzi strahuju da će, ako ne uspiju zaštititi svoju filmsku industriju od dominacije Hollywooda, njihova kultura pretrpjeti štetu. Tvrde da Amerikanci iz pregovora o slobodnoj trgovini žele isključiti financijski sektor. SAD to nisu službeno potvrdile, ali vjeruje se da bi pregovori iza zatvorenih vrata mogli biti teški.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene