Obavijesti Pretražite Navigacija
Digitalizacija i sankcioniranje

Velike promjene oko vozačke dozvole na pomolu: EK predlaže nova pravila, mijenja se dosta toga

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europska komisija je u srijedu, u okviru zakonodavnog paketa o cestovnoj sigurnosti, predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU-u i nova pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

“Današnjim paketom nastoji se pojednostaviti pravila o vozačkim dozvolama i istodobno ih prilagoditi tehnološkom i medicinskom napretku kako bi mladi vozači bili dobro obučeni”, izjavila je povjerenica za promet Adina Valean.

Novi paket također bi trebao eliminirati nekažnjivost onih koji čine prometne prekršaje u nekoj drugoj članici kroz bolju razmjenu informacija o počinjenim prekršajima i diskvalifikaciju vozača koji čine teške prometne prekršaje, dodala je povjerenica.

Komisija predlaže uvođenje digitalne vozačke dozvole kako bi se olakšalo priznavanje dozvola između država članica, olakšala i pojednostavila zamjena ili produljenje vozačke dozvole. Cijeli postupak izdavanja digitalne vozačke dozvole moći će se obaviti ‘online’. To će biti prva digitalna vozačka dozvola u svijetu. To će također olakšati zamjenu vozačke dozvole izdane u nekoj državi koja nije članica, ali ima slične sigurnosne standarde, za dozvolu u EU-u. Pored digitalne, koju će vozači imati u svojem mobilnom telefonu, zadržat će se i vozačka dozvola u fizičkom obliku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kad počnu gužve... MUP objavio važno upozorenje građanima o novim osobnim ispravama: Obavite zamjenu što prije!

Novi paket za cestovnu sigurnost predviđa probno razdoblje za mlade vozače od najmanje dvije godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola za mlade vozače. Iako mladi vozači čine samo osam posto od svih vozača, dva od pet smrtonosnih sudara uključuju vozače mlađe od 30 godina.

Također se predviđaju promjene u obučavanju i testiranju vozača kako bi se bolje zaštitili posebno ranjivi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti, osobe koje se kreću na električnim skuterima.

Prijedlog predviđa i mogućnost polaganja teoretskog i praktičnog vozačkog ispita na materinjem jeziku u nekoj drugoj članici EU-a.

Predlaže se i da vozači s položenom B kategorijom mogu upravljati vozilima teškim do 4,25 tona umjesto sadašnjih 2,5 tone ako ta vozila nemaju motore s unutarnjim sagorijevanjem.

Komisija predlaže novu direktivu kojom bi se reguliralo oduzimanje vozačkih dozvola za teške prometne prekršaje bez obzira u kojoj su zemlji počinjeni. Sada još uvijek postoje rupe koje omogućavaju da državljanin jedne zemlje kada mu zbog teškog prometnog prekršaja bude oduzeta dozvola, ode u svoju zemlju, prijavi nestanak i dobije novu dozvolu.

Po novom prijedlogu to više neće biti moguće. U prijedlogu su navedeni teški prometni prekršaji zbog kojih se oduzima vozačka dozvola u cijeloj Uniji. To su prekomjerna brzina, 50 km/h više od dopuštene, vožnja pod utjecajem alkohola ili droge te izazivanje smrtnog slučaja ili teških povreda u prometu.

Sukladno novoj direktivi, država koja je oduzela vozačku dozvolu dužna je o tome obavijestiti zemlju u kojoj je dozvola oduzeta.

Pročitajte i ovo Osobna iskaznica, ilustracija - 2 Sve na jednom mjestu Trebate izraditi novu osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku? Donosimo što vam je sve potrebno i možete li to učiniti iz udobnosti vlastitog doma

Pravila o prekograničnoj provedbi prometnih kazni koja su sada na snazi pomogla su osigurati da nerezidentni cestovni prijestupnici ne ostanu nepoznati. Unatoč tome, u 2019. oko 40 posto prekograničnih prekršaja ostalo je nekažnjeno, bilo zato što počinitelj nije identificiran ili zato što ne postoji način da se počinitelja natjera da plati.

Taj problem Komisija nastoji riješiti današnjim prijedlogom da se nadležnim tijelima dopusti pristup nacionalnim registrima vozačkih dozvola i pojača suradnja između nadležnih tijela u državama članicama.

Sadašnja pravila o prekograničnoj razmjeni podataka o počinjenim prekršajima pokrivaju prijestupe poput prebrze vožnje ili vožnje pod utjecajem alkohola.

Komisija sada predlaže da se to proširi i na sljedeće prekršaje: neodržavanje dovoljnog razmaka između vozila; opasno pretjecanje; opasno parkiranje, prelazak preko jedne ili više punih crta, vožnja u krivom smjeru; nepoštivanje pravila o oslobađanju koridora za hitnu pomoć te korištenje preopterećenog vozila. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene