Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na temelju srpske tjeralice

Ejup Ganić priveden na sud u Londonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija ponovno je u Londonu zadržala ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića i sprovela ga nadležnomu sudu, izjavio je državni ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak.

'Gospodin Ganić je zadržan i policija ga je sprovela nadležnom sucu radi izjave', rekao je Čolak. Po neslužbenim informacijama, Ganić je zadržan u londonskoj zračnoj luci, ovaj put kad je napuštao Veliku Britaniju. U petak je također bio zadržan u zračnoj luci u Londonu, kad je ulazio u zemlju, ali je ubrzo pušten.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

Srbijanski državni odvjetnik Vladimir Vukčević i ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavili su u Beogradu da je Ganić uhićen na temelju srpske tjeralice koja je za njim raspisana zbog njegove uloge u ratu u BiH.

Bariša Čolak je rekao da ne zna zašto je Ganić uhićen i da ne može komentirati mogući zahtjev Srbije za njegovo izručenje. 'Ja takvu informaciju jednostavno nemam', dodao je.

Tereti ga se da je naredio da se napadne kolona bivše JNA

Interpol je na zahtjev srbijanskoga državnog odvjetništva raspisao tjeralicu za Ganićem, kojega srbijansko pravosuđe tereti da je zajedno s drugim bivšim članom ratnoga vrha BiH Stjepanom Kljujićem zapovjedio da se 3. svibnja 1992. napadne kolona bivše JNA u središtu Sarajeva. U obračunu koji je uslijedio više pripadnika JNA je poginulo i ranjeno, a nekoliko desetaka ih je zarobljeno te potom razmijenjeno.

Čolak drži nelogičnim da srbijanske vlasti sada inzistiraju na Ganićevu progonu jer sporazum koji je u petak potpisan između BiH i Srbije nalaže državama da pri procesuiranju ratnih zločina države međusobno dostavljaju spise te da se procesi vode na temelju državljanstva i prebivališta osobe. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene