Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipatska vojska imenovala je suca Tareq al-Bishrya na čelo povjerenstva koje bi trebalo predložiti ustavne promjene.


Sudac Tareq al-Bishry bio je veliki zagovornik neovisnosti pravosuđa koje je bilo pod velikim utjecajem politike tijekom 30-godišnje vladavine Hosnia Mubaraka što je okončana u petak.

Vezani članci Slika nije dostupna ElBaradei: Egipat je na pragu novog doba Slika nije dostupna El Baradei: Hosni Mubarak mora otići

>> Egipćani opet prosvjeduju, traže veće plaće

>> Vojska tjera posljednje prosvjednike s trga Tahrir

Visoko vojno vijeće, koje je preuzelo vlast nakon Mubarakova odlaska, objavilo je da će osnovati povjerenstvo za izmjenu nekih ustavnih odredbi i određivanje pravila za referendum o tim izmjenama. Mladi aktivisti prenijeli su kako im je vojno vijeće najavilo da bi promjene mogle biti napisane uskoro, a referendum raspisan u roku dva mjeseca. Vojni izvor ocijenio je kako su dva mjeseca 'generalan plan'.

Istovremeno, reformist Muhamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, rekao je u ponedjeljak da mu je osobni cilj pomoći u izgradnji demokratskog Egipta, više nego kandidatura za predsjednika zemlje te je dodao da bi idući šef države trebao biti osoba u 40-tim ili 50-tim godinama.

'Moj jedini cilj je tranzicija zemlje iz diktature u civiliziranu, demokratsku državu. Naravno da se neću sam kandidirati za predsjendika. Nemam neku osobitu želju biti predsjednik', istaknuo je ElBaradei. No, čini se kako tom izjavom nije posve zatvorio vrata mogućoj kandidaturi, ako ga netko drugi predloži.

Inače, Egipat je zatražio od mnogih zemalja, uključujući Francusku i Veliku Britaniju, zamrzavanje imovine bivših visokih dužnosnika. Nije zatraženo zamrzavanje imovine Hosnija Mubaraka. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju