Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti ne prestaju

Egipatska kriza: Vojni zapovjednik se sastao s islamistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi najmoćniji čovjek u Egiptu, vojni zapovjednik Abdel Fatah al-Sisi, sastao se s islamističkim čelnicima ne bi li pokušali riješiti tešku političku krizu.

Politička kriza u Egiptu izbila je nakon zbacivanja s vlasti predsjednika Mohameda Mursija koji dolazi iz stranke Muslimansko bratstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otmice i mučenja Bivši egipatski predsjednik osuđen na 20 godina zatvora Slika nije dostupna 'Izazovi sve veći' Al-Sisi želi ujedinjene arapske snage u borbi protiv IS-a

General Abdel Fatah al-Sisi koji je 3. srpnja smijenio Mursija, poručio im je da 'još postoje izgledi za mirno rješenje krize, uz uvjet da sve strane odbace nasilje', rekao je glasnogovornik vojske, pukovnik Ahmed Aly.

Ovo je prvi put da vojska službeno izvještava o susretu svog glavnog zapovjednika i islamističkih čelnika. Na sastanak nije došao nitko iz Muslimanskog bratstva, ali su na njemu sudjelovali utjecajni salafistički propovjednici koji su održali govor Mursijevim pristašama okupljenim na trgu Rabaa al-Adawiya u Kairu.

'Iako islamisti s kojima se general Sisi sastao nisu članovi Muslimanskog bratstva, pružili su potporu u Rabaa al-Adawiyji', rekao je za AFP dobroobaviješten izvor koji je htio ostati anoniman. 'Nadajmo se da će Muslimansko bratstvo poslušati što im imaju reći kako bi se pronašlo rješenje za krizu'.

>> Policija bacila suzavac na okupljene Mursijeve pristaše

Taj susret, održan pred zoru, događa se u vrijeme pojačane napetosti između vojske koja je nakon Mursijeve smjene postavila novu vlast iz Muslimanskog bratstva.

Sisi je Mursijevu smjenu obrazložio činjenicom da potonji nije uspio otkloniti tešku krizu u podijeljenoj zemlji, nakon prosvjeda milijuna Egipćana u kojima se tražio odlazak predsjednika optuženog da je prigrabio vlast isključivo u korist Muslimanskog bratstva i da je zadao smrtni udarac ionako poljuljanom gospodarstvu.

General Sisi je u subotu za Washington Post, na pitanje namjerava li se uključiti u utrku za mjesto predsjednika države, kazao kako nema takvih aspiracija prema vladanju. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene