Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Egiptu

Policija bacila suzavac na okupljene Mursijeve pristaše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kairu se održava veliki prosvjedni skup protiv državnog udara kojim se zahtijeva povratak svrgnutog predsjednika Egipta Mohameda Mursija na vlast. Policija je na pristaše bacila suzavac.

Na poziv čelnika Muslimanskog bratstva, organizacije iz koje je politički proistekao nedavno svrgnuti predsjednik Egipta Mohamed Mursi, u Kairu se na velikom prosvjednom skupu, kojim se zahtijeva povratak Mursija na vlast, okupilo više desetaka tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat na ulicama Novi krvavi sukobi u Egiptu, najmanje 50 smrtno stradalih Slika nije dostupna Uskoro odluka Muslimansko bratstvo pred ukidanjem?

Miting se održava u blizini džamije Rabaa al-Adawiya, ispred koje još od državnog udara kampira veći broj Mursijevih pristalica. Situacija je ondje zasad mirna.

>> Policija dobila naredbu: Okončajte prosvjed Mursijevih pristalica!

Reuters javlja da je policija ispalila suzavac na skupinu Mursijevih pristalica pored zgrade državne televizije u jednom predgrađu Kaira.

Usprotivili se vojnicima i policiji

Pristaše svrgnutoga egipatskog predsjednika Mohameda Mursija u petak su se suprotstavile vojnicima i policiji odbivši napustiti dva trga koja su 'okupirali' prije dva mjeseca te pozivaju na nove prosvjede ispred zgrade policije.

Policija je na prosvjednike bacila suzavac te ih je potjerala ispred kompleksa zgrada u kojima se nalaze uredi egipatskih medija, koje islamisti optužuju za podilaženje prijelaznim vlastima kojima dominira vojska. Zapadni izaslanici nastoje posredovati kako bi se izbjeglo novo krvoproliće.

Prosvjednici zahtijevaju povratak na vlast Mursija, prdsjednika kojega je vojska svrgnula s vlasti i zatočila 3. srpnja, nakon velikih prosvjeda naroda koji je tražio njegov odlazak s vlasti.

Jučerašnja izjava američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji je kazao kako je vojska zapravo 'ponovno vratila demokraciju' svrgnuvši s vlasti Mursija na zahtjev milijuna prosvjednika, potaknula je gnjev Mursijeva Muslimanskog bratstva. Oporba Bratstvu predbacuje da je bilo preuzelo sve ovlasti i još više uništilo otprije 'iscijeđeno' gospodarstvo.

'Vojska nije preuzela vlast, prema onome što mi možemo zaključiti, sve dosad. Da bi se upravljalo zemljom treba postojati civilna vlada. Vojska je zapravo ponovno donijela demokraciju', kazao je u četvrtak Kerry.

Podsjetimo, gotovo 300 ljudi poginulo je u nasilju otkad je Mursi svrgnut s vlasti 3. srpnja, uključujući 80 njegovih pristalica koji su ubijeni u samo jednom incidentu prošle subote. (D.M./ I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene