Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj Mubarakovog režima

'Prvi čin Egipta je završen tihim vojnim udarom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon pada Hosnija Mubaraka, novi val prosvjeda proširio se arapskim zemljama.

Slaveći ostavku predsjednika Egipta, tisuće su se okupile u Alžiru i Jemenu tražeći isto-promjenu dugogodišnjeg režima. Vlasti su se pripremile na prosvjede, a pratile su ih iznimne mjere osiguranja.

Pročitajte i ovo Hrvatski plin - 4 do tri milijarde kubika više Dobre vijesti: Afrička zemlja spremna povećati isporuke plina Europi Slika nije dostupna problem i visoke temperature Požari i dalje haraju Mediteranom, žrtve se zbrajaju, stanovnici očajni: "Gubimo našu povijest, naš identitet se pretvara u prah, naša duša gori"

>> Egipatska vojska: 'Poštovat ćemo sve sporazume, pa i onaj s Izraelom'

>> U Jemenu tražili ostavku predsjednika, rastjerali ih noževima

>> Alžir: Tisuće interventnih policajaca spriječili prosvjede

Egipatska iskra zapalila je strasti Alžiraca. Stotine su se okupile u glavnom gradu Alžiru unatoč zabrani prosvjedovanja. Predvođeni oporbom, traže smjenu vlasti. Čak 30 tisuća policajaca zasad uspješno sprječava prosvjedni marš. Uhićeni su deseci ljudi.

I u Jemenu su prosvjedi protiv vlasti podigli tenzije. Sukobili su se provladini i protuvladini prosvjednici. Snage sigurnosti u sukob se nisu miješale. ''Tražimo ono na što imamo pravo, odlazak režima. Predsjednik mora otići. Baš kao što su otišli Mubarak i predsjednik Tunisa', rekao je jedan prosvjednik iz Jemena.

Koliko će još biti činova i kako će oni izgledati ovisit će o tome kako će se vojska postaviti i ponašati, rekao je bivši veleposlanik RH u Egiptu

Dan nakon ostavke predsjednika, Egipat još uvijek slavi. Punih 18 dana trajali su prosvjedi diljem zemlje. 'Nema više opasnosti, sve je u redu. Mirno je. Čekamo da vidimo novu vladu. Veselimo se našem novom životu u demokraciji', rekao je jedan Egipćanin. Nakon ostavke Hosnija Mubaraka, ublažen je policijski sat, dio barikada je uklonjen. No, tenkovi su još uvijek Kairu.

'Taj prvi čin je završen nečim što meni izgleda kao jedan tihi vojni udar. Naime, vlast u Egiptu je preuzela vojska. Koliko će još biti činova i kako će oni izgledati ovisit će o tome kako će se vojska postaviti i ponašati', rekao je Daniel Bučan, bivši veleposlanik RH u Egiptu.

Vojno čelništvo uvjerava kako je njihova uloga samo osigurati miran prijenos vlasti. Kriza se u Egiptu, čini se, bliži kraju. 'Zato što više, barem za sada, narod nema razloga prosvjedovati, demonstrirati, dakle, moći će biti uspostavljen normalni život. Neće pasti u kaos zato što će se vojska pobrinuti za to da ne padne u kaos', rekao je Bučan.

Za to vrijeme Hosni Mubarak s obitelji se preselio u rezidenciju u Šarm-el-Šeiku. Poručuje da zemlju neće napustiti. Švicarska mu je zamrznula bankovne račune. Njegovim dojučerašnjim suradnicima, napuštanje Egipta je zabranjeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene