Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ili ste s nama, ili...

Egipat na rubu: Vojska Muslimanskom bratstvu dala 48-satni ultimatum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatska je vojska Muslimanskom bratstvu, pokretu iz kojega je proistekao nedavno svrgnuti predsjednik Mohamed Mursi, dala ultimatum do subote da prihvati sporazum o političkoj tranziciji.

Nakon što je pozvala građane na veliki prosvjed zakazan za petak, kojim traži 'mandat' za borbu protiv nasilja i terorizma, egipatska je vojska danas Muslimanskom bratstvu dala ultimatum.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 500 ubijenih Kaos u Egiptu: Broj žrtava raste, sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a Slika nije dostupna Ne odustaju od prosvjeda Egipat: 'Vlada za vikend sprema intervenciju protiv Mursijevih pristalica'

>> Ponovno se zahuktava u Egiptu, vojska poziva na masovne prosvjede

'Mi nećemo povući prvi potez, ali definitvno ćemo žestoko reagirati na bilo kakav poziv vodećih ljudi Bratstva na nasilje ili crni terorizam. Obećavamo da ćemo zaštititi mirne prosvjednike bez obzira na njihovo opredjeljenje', rekao je jedan vojni dužnosnik čiju je izjavu prenio Reuters.

U nastavku izjave dodao je da Muslimansko bratstvo ima rok do subote poslijepodne za prihvaćanje sporazuma o političkoj tranziciji, koji je većina političkih snaga, uz izuzetak Bratstva, potpisala prilikom svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija s vlasti početkom srpnja.

Mursi je politički proistekao iz Muslimanskog bratstva, a njegovi pristalice od državnog udara neprekidno prosvjeduju na ulicama u Kairu i drugim gradovima i inzistiraju da neće otići kućama sve dok se svrgnuti šef države ne vrati na vlast.

Neki analitičari procjenjuju da je vojska frustrirana tim demonstracijama te da pod svaku cijenu ljude želi maknuti s ulice.

Nešto ranije danas vojska je na svojem službenom Facebook profilu dala za naslutiti promjenu strategije. 'Oružje okrenuti protiv naroda nećemo, ali protiv crnog nasilja i terorizma hoćemo', piše u objavi koju je prenio Reuters.

Bijela kuća: U Egiptu nije bilo državnog udara

Inače, AP javlja da je administracija Baracka Obame odlučila promjenu vlasti u Egiptu ne nazivati državnim udarom. To znači da neće doći do primjene zakonskih odredbi koje Americi brane slanje vojne pomoći državama kojima vladaju hunte.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene