Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sastanku ECOFIN-a bilo je, između ostaloga, riječi o borbi protiv poreznih prijevara, na kojima se godišnje u EU gubi oko 177 milijarda eura.


Ministri financija zemalja članica EU-a razgovarali su u utorak u Bruxellesu o provedbi investicijskog plana Europske komisije u čemu će važnu ulogu imati i razvojne banke zemalja članica, izjavio je hrvatski ministar financija Boris Lalovac.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovaj plan bit će potpuni promašaj bez proračunske konsolidacije, strukturnih reformi i rezanja birokracije' Slika nije dostupna Nezavisni hrvatski seljaci: HBOR opstruira investicije u poljoprivredi

"Na sastanku se govorilo na operativnoj razini kako provoditi plan, kako će svaka pojedina zemlja sudjelovati te o modelu vrednovanja projekata", rekao je Lalovac.

Istaknuo je da će se projekti procjenjivati po kvaliteti, a ne političkim kriterijima, a jedna od najvažnijih stvari bit će stupanj pripremljenosti projekta.

"Također je bilo riječi o ulozi razvojnih nacionalnih banaka, što je za Hrvatsku vrlo važno jer ima svoju razvojnu banku HBOR, što nemaju sve zemlje članice. Trebamo vidjeti kako uključiti naš HBOR u ovaj projekt s Europskom investicijskom bankom da bismo bili brži od drugih zemalja, koje nemaju svoje razvojne banke. To je naša prednost kod ovih projekata", rekao je.

JUNCKEROV PLAN Hrvatska traži novac za Plomin C, Zagreb na Savi, e-škole...

Na sastanku ECOFIN-a bilo je, između ostaloga, riječi o borbi protiv poreznih prijevara, na kojima se godišnje u EU gubi oko 177 milijarda eura.

Lalovac je komentirao i pobjedu radikalno lijeve Sirize na parlamentarnim izborima u Grčkoj te podržava li Hrvatska ideju Sirize o otpisu dugova.

"Svaki otpis duga znači da teret prebacujete na druge investitore. Morate vidjeti kakav bi utjecaj to imalo na poslovne banke, odnosno nacionalne ekonomije banaka koje otpisuju te dugove. Danas je rečeno da se očekuju prvi koraci grčke vlade kako bi se vidjelo u kojem će smjeru ići", rekao je Lalovac, dodajući da su jedna stvar predizborna obećanja, a druga kada se počne konkretno pregovarati o dugovima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook