Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kadrovske promjene

Kristijan otišao iz HBOR-a, Lalovac mu poručio: Posao nisi obavio kako treba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska banku za obnovu i razvoj, koja je trebala jamčiti oporavak gospodarstva, napustio čelni čovjek Vladimir Kristijan.

Nakon manje od godinu dana Hrvatska banku za obnovu i razvoj, koja je trebala jamčiti oporavak gospodarstva, napustio čelni čovjek. Vladimir Kristijan po zakonu ima pravo na otpremninu od oko 300 tisuća kuna. Vlada, prije svega ministar financija, nisu se još oglasili o kadrovskim promjenama u HBOR-u. U Vladi, zasada ne javno, priznaju vlastitu krivu procjenu koju će na kraju platiti porezni obveznici.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Slika nije dostupna Kome će rasti plaće? 'Protiv rasta plaća premijeru Milanoviću, gospodinu Grčiću, Vladi i saborskim zastupnicima'

Hrvatska banka za obnovu i razvoj razvojna je i izvozna državna banka. Temeljna svrha im je podrška razvitku Hrvatske. Rad tročlane uprave kontrolira Nadzorni odbor. Ministar financija, Boris Lalovac prvi je čovjek Nadzornog odbora, u njemu su još ministri Ivan Vrdoljak, Branko Grčić, Darko Lorencin i Gordan Maras. Ministri nezadovoljni radom Vladimira Kristijana ne mogu mu osporiti zakonsko pravo na otpremninu od oko 300 tisuća kuna.

'NEPRIMJERENO je da netko za manje od godinu dana rada dobije puni iznos otpremnine'

„Pitajte predsjednika nadzornog odbora gospidina Lalovca koji je s njim potpisao ugovor", govorio je prije dva dana ministar Gordan Maras.

Ministar Lalovac tijekom blagdana nije želio medijski polemizirati ni sa svojim kolegama ni sa sada već bivšim šefom HBOR-a. Kada je Kristijan zaposlen kao mladi bankar, cilj je bio da na funkciji ostane dugo, da bude neovisan i zato je imao visoku plaću i otpremninu. Budući ugovori mogli bi biti bez otpremnina.

"Tako će dobiti činovnika koji će sasvim sigurno vezati konja tamo gdje gazda kaže", rekao je Esad Čolaković iz Udruženja menadžera i poduzetnika.

Vladino vrludanje sa šefom HBOR-a platit će građani, no dokad?

Ivan Šuker vladajuće optužuje za loše kadroviranje koje plaćaju porezni obveznici. "Očigledno su neki sa figom u džepu imali drugačije planove kako i gdje plasirati sredstva HBOR-a, ovako i onako na kraju je priča završila jer HBOR ove godine nije ni upola efikasan kao lani", primjetio je HDZ-ov Ivan Šuker.

Nije zadovoljan imenovanjem novog čelnog čovjeka HBOR-a. "Taj čovjek nije imenovan na klasičnoj sjednici već je to bilo telefonsko izjašnjavanje bez da smo dobili životopis ili bilo kakve podatke o čovjeku koji treba postati čelni čovjek institucije na kojoj je ova Vlada bazirala praktički sve svoje gospodarske uspjehe", dodaje Šuker.

Riječ je o bivšem direktoru gotovinskih servisa FINE. U vladi kažu ima gospodarsko iskustvo, radio je u mesnoj industriji. Ne mora, rečeno nam je u Vladi, nužno biti bankar.

Ministar Lalovac već se sutra sprema otvoreno progovoriti o razočerenju u Vladimira Kristijana, bivšeg šefa HBOR-a. Razočaran je i šokiran, a kazao je kako će mu javno poručiti kako na njegovom mjestu ne bi uzeo niti kune otpremnine jer posao za koji je bio odabran u devet mjeseci nije obavio kako je trebao.

Osim ministra Lalovca, ogorčeni su i ostali ministri članovi nadzornog odbora. Ponavljaju kako HBOR ne daje rezultate, a upravo je HBOR taj u kojeg su se uzdali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene