Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedini u regiji ne reagira

'SAD vjeruje da Beograd može kontrolirati Dodika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna zajednica vjeruje da će vlast u Beogradu imati ključnu ulogu u odluci o referendumu u Bosni i Hercegovini , prenosi beogradski dnevnik 'Blic' pozivajući se na izvore u Sarajevu bliske State Departmentu, te dodaje kako Beograd i dalje jedini u regiji ne reagira na uzavrelu polemiku izazvanu najavom premijera Republike Srpske Milorada Dodika o referendumu.

Izvori beogradskog lista kažu kako Amerika vjeruje da vlada u Beogradu može kontrolirati Dodika te još više svojim stajalištima utjecati na javno mnijenje građana RS. U izjavi za 'Blic', srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je da Srbija, kao jedan od potpisnika i jamaca ostaje privržena Daytonskom sporazumu, kao i teritorijalnoj cjelovitosti BiH. 'Nemamo namjeru miješati se u unutarnje prilike u BiH, ali ćemo poduprijeti sve ono o čemu se dogovore tri naroda i dva entiteta', naglašava Jeremić.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Premijer RS Dodik prošlog je četvrtka, u razgovoru za beogradski dnevnik 'Danas', najavio da će datum referenduma o sudbini RS u BiH biti poznat krajem siječnja kad se u Banjoj Luci usvoji odgovarajući zakon te najavio referendumsko pitanje koje ne bi bilo usmjereno protiv Daytonskog sporazuma. Pitanje na referendumu glasilo bi: 'Podupirete li Daytonski sporazum i protivite li se njegovu kršenju', precizirao je Dodik te objasnio da će se time eliminirati svaki mogući prigovor da je to antidaytonski čin.

>> Dodik: Referendum neće biti protiv Daytona

Tvrdnje da priprema referendum za odcjepljenje RS Dodik je odbacio rekavši da mogući referendum o odcjepljenju RS od BiH trenutačno nije na dnevnom redu, da će se vidjeti kako se razvija situacija i da je jednako moguće da se referendum ne održi kao što je moguće i njegovo raspisivanje. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene