Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne postoji lijek

Prijeti li nova epidemija? Opet se pojavio najsmrtonosniji virus, oboljeli krvare iz očiju, usta i ušiju: "Spremamo se na kontrolu širenja"

Marburg virus
Marburg virus Foto: Getty Images
Strahuje se da bi mogla izbiti nova epidemija nakon što su dvije osobe preminule od najsmrtonosnijeg virusa na svijetu.

Dvije osobe preminule su od iznimno smrtonosnog marburg virusa u Gani pa se zdravstvene institucije pripremaju na potencijalno izbijanje epidemije, piše Daily Mail. Liječnici su poručili kako su pacijenti razvili simptome kao što su proljev, groznica, mučnina i povraćanje.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Gani, Francis Kasolo, rekao je kako su zdravstvene službe na terenu te istražuju situaciju i pripremaju odgovor na moguću epidemiju.

Pročitajte i ovo Zaštitna maska, ilustracija Mjere će prilagoditi Povratak maski? Pripremaju se za novi pandemijski val, uskoro i koncept borbe protiv korone

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI VAL ZARAZE Zapadnoeuropska zemlja očekuje vrhunac zaraze krajem srpnja: Broj oboljelih od koronavirusa raste

"Blisko surađujemo s državom kako bismo otkrili slučajeve zaraze, pratili kontakte i bili spremni na kontroliranje širenja virusa", rekao je Kasolo.

Ako se potvrdi da su dvije osobe preminule od tog virusa, to će biti drugi put da je Marburg otkriven u zapadnoj Africi nakon manjih slučajeva zaraze u Gvineji prošle godine.

Što je marburg virus?

Marburg virus najsmrtonosniji je virus na svijetu s obzirom na to da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ubije i do 90 posto zaraženih. Trenutno ne postoji lijek za tu bolest.

Marburg virus Marburg virus (Foto: Getty Images)

Početni simptomi uključuju jaku glavobolju, visoku temperaturu, proljev, bol u trbuhu i povraćanje. S vremenom simptomi postaju sve izraženiji. Nakon nekoliko dana, mnogi pacijenti imaju unutarnje krvarenje ili krvarenje iz tjelesnih otvora kao što su usta, oči i uši.

Marburg virus prenosi se na ljude koji su izloženi rudnicima ili špiljama u kojima se nalaze šišmiši. Nakon toga, virus se širi izravnim kontaktom s tjelesnim tekućinama zaraženih ljudi ili površinama i materijalima koje su bile u doticaju s tim tekućinama, piše ECDC.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene