Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STROGE ZABRANE

Stotine učenica u Francuskoj vraćeno iz škola zbog muslimanske odjeće

Tradicionalne arapske haljine (abaya)
Tradicionalne arapske haljine (abaya) Foto: Getty Images
Francuski ministar obrazovanja rekao je da je gotovo 300 učenika stiglo u školu u ponedjeljak noseći abaju, dugi muslimanski ogrtač koji je prošlog tjedna zabranjen u školama.

Prema službenim podacima, 298 djevojčica, uglavnom u dobi od 15 ili više godina, pojavilo se u školi u zabranjenoj odjeći. Prema uputama ministarstva, uslijedio je period dijaloga sa školskim osobljem. Većina djevojaka tada je pristala drugačije se obući i mogle su krenuti na nastavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preventivni pregled Policija u zadnji tren otkrila neispravan autobus: Trebao je prevoziti djecu u školu

Međutim, 67 djevojaka odbilo je poslušati te su poslane kući. Sada će uslijediti daljnje razdoblje dijaloga s njihovim obiteljima, a ako to ne uspije, bit će isključeni. U usporedbi s 12 milijuna dječaka i djevojčica koji su u ponedjeljak ponovno u školama, vlada vjeruje da brojke pokazuju da je njezina zabrana široko prihvaćena, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove informacije Javio se vlasnik psa koji je ugrizao dijete za lice: "Imam kamere, bio sam dva metra od njih"

Međutim, pravno osporavanje od skupine koja predstavlja neke muslimane ide pred sudove kasnije u utorak. Krajem kolovoza ministar obrazovanja najavio je da će učenicima biti zabranjeno nositi široke ogrtače pune dužine koje nose neke muslimanke u francuskim državnim školama na početku nove školske godine 4. rujna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija istražuje detalje Radio na kući, pao s visine i poginuo: Nije mu bilo pomoći

Francuska ima strogu zabranu vjerskih znakova u državnim školama i vladinim zgradama, uz obrazloženje da oni krše svjetovne zakone. Nošenje marame zabranjeno je od 2004. godine u državnim školama. Ovaj potez dolazi nakon višemjesečne rasprave o nošenju abaje u francuskim školama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene