Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko tko ima?

NUKLEARNA MOĆ - 15.530 bojevih glava u rukama 9 zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet država posjeduje ukupno 15.350 nuklearnog oružja. Od toga 93 posto pripada SAD-u i Rusiji. No, globalni arsenal se smanjuje. Dapače, od njegova vrhunca sredinom 1980-ih, danas 2016, smanjio se za trećinu.

U posljednjih 30 godina, više je zemalja odustalo od posjedovanja nuklearnog oružja, no što ih pokušalo razviti to oružje. No, i 25 godina nakon Hladnog rata, zalihe nuklearnog oružja i dalje su na neprihvatljivo visokim razinama, smatraju u Američkoj federaciji znanstvenika.

Pročitajte i ovo Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Hans Kristensen i Robert Norris iz Američke federacije znanstvenika vodeći su stručnjaci u procjeni i analizi te imaju pristup punim izvještajima o nuklearnom oružju kojeg posjeduju države. Također vode i grafički prikaz broja nuklearnog oružja u svijetu kojeg možete pogledati na ovom linku.

Procjenjuje se da je na vrhuncu utrke u nuklearnom naoružanju 1986. godine na svijetu bilo 70.300 nuklearnih bojevih glava, a 2016. se taj broj drastično smanjio na 15.350. Iako, Norris i Kristensen primjetili su kako se posljednjih nekoliko godina zaustavila brzina smanjivanja ovog opasnog broja.

SAD ukupno ima 7.000, a Rusija 7.300 nuklearnih bojevih glava. Od toga u SAD-u na rastavljanje čeka njih 2.500, a u Rusiji 2.810. Ostale države koje posjeduju to oružje Indija, Pakistan, Izrael i Kina drže ga u rezervi, dok Velika Britanija i Francuska, osim što dio drže rezervi dio imaju razmješteno na strateškim mjestima. Smatra se kako i Sjeverna Koreja ima ili bi mogla imati nuklearno oružje, ali točni podaci o tome nisu poznati. Stoga se u obzir uzima devet država iako za jednu nema poznatih informacija.

SAD ima razmješteno 1.930 komada nulearnih bojevih glava, a u rezervi 2.570. Rusija ima razmješteno 1790, a u rezervi 2700.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene