Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trojcu 30 dana zatvora

Drama na granici: U Hrvatsku pokušali unijeti radioaktivne tvari, otkrio ih alarm

Trojici u Srbiji uhićenih hrvatskih državljana određeno je 30 dana pritvora.

Tužiteljstvo u Somboru odredilo je 30-dnevni pritvor trojici državljana Hrvatske, uhićenih u subotu na graničnom prijelazu Bezdan kod Sombora pri pokušaju da u Srbiju unesu radioaktivne tvari, doznaje u utorak u hrvatskom konzulatu u Subotici.

U tužiteljstvu je potvrđeno da se uhićene tereti po članu 266. Kaznenog zakonika Srbije (KZS) za posjedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih tvari, a pritvor im je određen zbog sumnje da bi mogli pobjeći, rekao je Hini šef konzularnog odjela RH u Subotici Velimir Pleša.

Člankom 266. KZ Srbije za to djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.

Uhićeni nisu tražili diplomatsko-konzularnu pomoć, ali smo, rekao je Pleša, izvijestili pravosudna tijela da to u svakom trenutku mogu uraditi i da će Konzulat djelovati sukladno procedurama.

Radio-televizija Srbije objavila je ranije danas, nakon vijesti lokalnih medija o incidentu u kojem je na tom prijelazu detektirana visoka razina radioaktivnog zračenja, da je nakon detektiranog povećanog zračenja u automobilu "audi" nađena "glava gromobrana", a vozač i njegova dvojica suputnika su uhićeni pod sumnjom za kazneno djelo unošenje opasnih tvari u Srbiju, nedopuštenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih supstanci.

Carinici su posumnjali da je nešto čudno s vozilom nakon što su senzori postavljeni na graničnom prijelazu zvukom upozoravali na visoku razinu zračenja.

Srbijanska uprava carina priopćila je u međuvremenu su carinici 4. ožujka 2023. otkrili "pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni kotač" jednog vozila njemačkih registarskih oznaka te u prtljažniku otkrili i uređaj za mjerenje sustava metala, na koje reagirao ručni detektor za mjerenje jonizujućeg zračenja.

Agenciji Beta potvrđeno je danas da je Institut za nuklearne znanosti "Vinča" preuzeo i uskladištio "radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prelazu Bezdan"

Inspektor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbjednost naložio je 5. ožujka da se radioaktivni predmet preuzme, sigurno transportira i uskladišti, što su i učinile stručne osobe Instituta "Vinča", rekli su u toj ustanovi.

Zakonom o zaštiti od jonizirajućih zračenja u Srbiji je 2009. bilo naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a rok za to je istekao u svibnju 2014. U svijetu su takvi gromobrani postavljani od 1930-ih godina, a povlače se od 1980-ih i zamjenjuju suvremenijim, te ih je ostalo veoma malo, navodi Beta.

Pročitajte i ovo Ilustracija za nekoliko tisuća eura Pokušali prokrijumčariti na desetke Turaka i Kineza iz BiH u Hrvatsku: Policija im stala na put

Hrvatski fizičar Tonči Tadić kaže kako je vjerojatno riječ o starim gromobranima, koji se u Hrvatskoj više ne koriste i da je sa stajališta fizike potpuno besmisleno postavljati radioaktivne gromobrane na vrhove zgrada.

Pročitajte i ovo Ilustracija PANIKA U AUSTRALIJI Izgubili radioaktivnu kapsulu, izuzetno je mala i potencijalno smrtonosna! Opasnost prijeti sljedećih 300 godina

Što se tiče zdravstvenih posljedica koje bi mogla imaju trojica hrvatskih državljana koja su pokušala radioaktivnu glavu gromobrana u automobilu prenijeti preko državne granice, Tadić kaže N1 da je za njih najveća zdravstvena posljedica to što "nisu baš najpametnije postupili“.

Branko Petrinec, predstojnik jedinice za zaštitu od zračenja kaže kako je ovo svakako štetno. "Jer kao što i ime govori ionizirajuće zračenje ionizira atome i tako štetno djeluje na atome koji su unutar stanica, unutar ljudskog tijela. Sve ovisi o dozi koje je ljudsko tijelo primilo u interakciji sa izvorom i ionizirajućeg zračenja. Odnosno, koliko je energije taj izvor ionizirajućeg zračenja predao ljudskom tijelu", kazao je. 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene