Tisuće Sirijaca razrezali su žičanu ogradu na granici s Turskom u bijegu od kaotičnog nasilja u nekoliko gradova koje kurdske snage pokušavaju vratiti od militanata IS-a.


Tisuće ljudi danima su se okupljali na sirijskoj strani granice s Turskom, kako bi u susjednoj im državi potražili sigurnost. Sve je kulminiralo u nedjelju kada su se, nakon pokušaja militanata da ih vrate u ratnu zonu koju očekuju teške i iznimno krvave borbe, napokon dočepali sigurnog tla u Tursku.

Vezani članci Slika nije dostupna Više od 2 tisuće SIRIJSKIH časnika prebjeglo je u... Slika nije dostupna Svaki peti izbjeglica na hrvatsko - srbijanskoj granici je Sirijac

Agencije šalju snimke potresnih prizora bijega velikog broja izbjeglica, trčanje na tursku stranu, a potom olakšanje na licima mnogih koji su izbjegli vjerojatnu smrt u Siriji.

Iako izbjeglice na graničnom prijelazu Ackakale dolaze već danima, agencije čiji su novinari bili na terenu i pratili situaciju, pišu kako su vojnici na granici bili zatečeni kada su izbjeglice prerezale bodljikavu žicu i pohitali na tursku stranu. Bacali su svoje kofere i vreće pune svari preko ograde, dok su drugi dodavali djecu preko ograde, onima koji su prešli granicu.

Na snimkama se vide i vojnici kako pomažu najmlađima, daju im vodu i usmjeravaju ih na sigurno.

ŽESTOKE BORBE Pokušavaju grad preoteti od IS-a

Val izbjeglica krenuo je prema Turskoj nakon što su se kurdski borci približili mjestu Tal Abyad, strateškom gradu na sirijskoj granici koji je u rukama Islamske države. Prije toga, Kurdske Narodne zaštitne postrojbe zauzele su grad Suluk nekoliko kilometara udaljen od Tel Abjada.

Turska je objavila da je od prošlog mjeseca s područja Tel Abjada stiglo oko 13.400 izbjeglica, a od početka sukoba 2011. primili su gotovo dva milijuna sirijskih izbjeglica.

Zauzimanje Tel Abjada povezalo bi kurdsku enklavu oko pograničnog grada Kobanija s kurdskim područjima na dalekom sjeveroistoku Sirije. Kobani je zamalo pao u ruke IS-a u listopadu, no američki zračni napadi pomogli su njegovim braniteljima da obrane grade i polako istisnu džihadiste iz okolice.

Tisuće stanovnika tog grada u kojem žive i Arapi i Kurdi izbjegle su pred sukobima u nadi da će se skloniti u Turskoj, no u nedjelju ujutro dočekala ih je na granici bodljikava žica i turska vojska koja im priječila ulazak, čak ih povremeno rastjerala vodenim topovima, a sve se vidi u priloženim snimkama.

Izbjeglice iz Tal Abjada proveli su noć stiješenjeni između bodljikave žice, potrošili su zalihe vode pri temperaturama iznad 35 stupnjeva Celzijevih. Glasnogovornik YPGA Redur Xelil pozvao je tada civile neka ne bježe prema turskoj granici već prema gradovima u unutrašnjosti Sirije.

Po podacima UNHCR-a, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi nalazi se 3,98 milijuna izbjeglica iz Sirije. Još 7,6 milijuna, od predratne populacije od 22,4 milijuna, raseljeno je unutar sirijskih granica.

Podsjetimo, sirijski sukob, koji je počeo 2011. mirnim prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, eskalirao je u krvavi građanski rat. Za nadzor nad teritorijem bore se vladine snage uz potporu stranih šijitskih milicija, islamistički pobunjenici uključujući sirijski ogranak Al Kaide, Islamska država i kurdske snage.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook