Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće pacijenata jednog stomatologa u Oklahomi na kućne je adrese dobilo pismo Stomatološkog odbora u kojem ih se obavještava da bi mogli biti zaraženi hepatitsom i AIDS-om.


Dvije klinike stomatologa dr. Scotta Harringtona u Tulsi bile su toliko nehigijenske da je Stomatološki odbor Oklahome nakon inspekcije ustvrdio da je moguće da su njegovi pacijenti zaraženi hepatitisom i AIDS-om, javlja AP.

Vezani članci Tijekom posjeta zubaru 27-godišnjak zaradio smrtonosnu infekciju srca, otkrila je kvrga na dlanu (Foto: New England Journal of Medicine) Tijekom posjeta zubaru 27-godišnjak zaradio smrtonosnu infekciju srca, otkrila je kvrga na dlanu Posjet stomatologu (Foto: Guliver/Thinkstock) Koliko često odlazite stomatologu i koje usluge koristite? Mnoge od njih su besplatne!

Ordinacije dr. Scotta Harringtona podvrgnute su inspekciji nakon što je ustvrđeno da je jedan njegov pacijent zaražen hepatitisom C, vjerojatno tijekom oralnog kirurškog zahvata.

Na adresu 7.000 pacijenata koji su posjetili ordinaciju dr. Harringtona, poslana su pisma u kojima je stajalo kako bi se trebali testirati na AIDS, hepatitis B i hepatitis C, zbog nehigijenskih uvjeta u kojima su vršeni zahvati u njegove dvije klinike.

>> Zubarica bivšem dečku izvadila sva 32 zuba jer ju je ostavio!

Još je veći broj pacijenata koji su možda zaraženi u klinikama dr. Harringtona, ali kako ne postoji evidencija pacijenata prije 2007. godine, dostupne su adrese samo onih koji su u njegovoj ordinaciji bili od tada.

Zahrđali instrumenti

Stomatološki odbor Oklahome, podnio je pritužbu u 17 točaka protiv dr. Harringtona. Između ostalog, navodi se kako je inspekcija ondje pronašla zahrđale instrumente, neprimjerenu upotrebu strojeva koji su služili za sterilizaciju instrumenata te potencijalno kontaminirane ampule s lijekovima. 'Instrumenti koje smo vidjeli bili su grozni. Ni svojim nećacima ne bih dala da se njima igraju u dvorištu', rekla je Susan Rogers iz Stomatološkog odbora Oklahome.

Pacijentica Linda Grimm rekla je kako je putem radija otkrila da njezin stomatolog nije radio u propisanim uvjetima. Dodala je kako je njegova klinika bila drugačija od drugih. 'Obično su takve klinike dobro osvijetljene, pune su svjetla, u njima ima puno ljudi, osoblje je ljubazno. U njegovoj klinici i nije bilo baš puno ljudi', rekla je Linda.

Dr. Harrington je zubar već 36 godina, a nakon što se otkrilo kako vodi praksu, 20. ožujka dobrovoljno je predao svoju dozvolu za rad. Saslušanje o njegovom radu na sudu se očekuje 19. travnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju