Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje li Europa previše?

Slavenka Drakulić: 'Od Obame očekujemo da učini nemoguće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlotjedni izbori, kojima se odlučilo o novom američkom predsjedniku, u medijima su često opisivani i kao 'globalni izbori'. Time se željelo naglasiti da su milijuni ljudi izvan SAD-a željno iščekivali rezultat koji bi se mogao odraziti i na njihove živote.

Mnogi političari, književnici i javne osobe iznosili su svoje misli i dojmove o povijesnom izboru prvog crnog američkog predsjednika. Među njima je i hrvatska književnica Slavenka Drakulić, piše Spiegel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

Autorica knjige Cafe Europa: Život poslije komunizma, kaže: 'Bojim se da smo mi Europljani skloni Obami pripisivati previše još neiskazanih vrlina i dobrih odlika. Smatram da od njega očekujemo da učini nemoguće.'

>> Obamini savjetnici razljutili Busha?

>> Skuplja stripove, čita Harryja Pottera i može podići 90 kg

Drakulić je primjetila da Europa, možda previše optimistično gleda na Obamu, očekujući da 'zaustavi rat u Iraku, prekine financiranje vojno-industrijskog kompleksa i novac usmjeri kako bi se poboljšala socijalna situacija, uspostavi mjere besplatnog zdravstvenog osiguranja, s ruskim premijerom Putinom dogovori način uspostave svjetskog mira, nagovori Kinu i Indiju da ograniče emisije štetnih plinova, riješi se talibana u Afganistanu, dogovori se s Iranom oko nuklearnog oružja, potpiše Kyoto protokol, uhvati bin Ladena i konačno riješi Izraelsko-palestinski sukob. Naravno sve to trebalo bi biti ostvareno uz usku suradnju s europskim čelinicima, po mogućnosti prve godine mandata, a zapravo najbolje u prvih par tjedana njegovog predsjedanja Amerikom.'

Bivši švedski ministar vanjskih poslova Hans Blix smatra kako se Obama treba odmaknuti od arogantne Busheve politike, ali također objasniti svijetu da je suradnja i kompromis među nacijama u modernom svijetu nužnost.

Svijet je ushićeno pozdravio Obaminu pobjedu, no prvi crni američki predsjednik uskoro bi se mogao naći u nimalo lakom i nezavidnom položaju nemogućih očekivanja i zahtjeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene