Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stroge australske zakone za pakiranje cigareta u kutije koje na sebi imaju šokantne slike posljedica pušenja, zaobišao je dosjetljivi proizvođač omotnica za kutije cigareta - Boxwrap.


Jedan biznismen pronašao je način kako da poštedi ljubitelje cigareta od neugodnih prizora bolesti koje nagrizaju tijelo pušača, objavio je Reuters. Naime, australski Zakon o cigaretama, najstroži u svijetu, propisuje da se na kutijama za cigarete ne smiju isticati loga proizvođača niti ikakve svijetle boje, već samo šokantne fotografije posljedica pušenja. Na taj način Australija se uhvatila u koštac s borbom protiv ovisnosti o cigaretama.

Vezani članci Alkohol, ilustracija - 1 Proizvođači kažu - sve će prebaciti na leđa građana, a oni poručuju: "Ovo samo vodi prema crnom tržištu..." Kiša u Australiji nakon velikih požara Obilne kiše u Australiji gase požare i pomažu poljoprivrednicima: "Oko nas je puno osmijeha"

Boxwrap kaže da nije povezan s moćnom industrijom tobacca, ali kompanija vjeruje da su australski zakoni u ovom slučaju pretjerali. 'Očito, mi smo u biznisu kako bi zaradili novac, ali u osnovici, mislim da je važno za Australce da imaju više slobode izbora, rekao je Anthony Do Rozario', generalni direktor Boxwrapa.

>> Nakon ovih fotografija dvaput ćete razmisliti prije nego opet zapalite cigaretu!

Australska ministrica zdravlja, Tanya Plibersek nije impresionirana ovakvim postupkom niti argumentom tvrtke. 'Svake godine 15.000 Australaca umre zbog bolesti povezanih s pušenjem cigareta. Svatko tko od toga zarađuje, prodajući navlake za kutije ili slično, moraju preispitati to što rade', rekla je Plibersek.

Pušači su različito reagirali na ove navlake. 'To je nešto što bih ja definitivno koristio', rekao je jedan muškarac. 'Ja ću vjerojatnije prestao pušiti nego se truditi staviti navlake na kutije od cigareta', kaže drugi pušač.

U kompaniji pak tvrde da je velika potražnja za njihovim proizvodom, a to pokazuje i velik broj posjeta njihovoj internetskoj stranici. Australska Vlada u međuvremenu traži pravni savjet kako bi otkrio je li proizvod uopće legalan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook