Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izabrani američki predsjednik Donald J. Trump rekao je u petak da će vjerojatno napustiti politiku davanja potpore umjerenoj opoziciji u Siriji, koja se bori protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, naglasivši pritom da "nemamo pojma tko su ti ljudi uopće".


Trump je to rekao u intervjuu za ugledni list Wall Street Journal, potvrdivši tako stav iz kampanje o tome da treba pronaći zajednički jezik s Rusijom i sirijskim režimom te se fokusirati na uništenje takozvane Islamske države. "Imao sam suprotan pogled na Siriju od većine ljudi. Moj stav je bio, borimo se protiv Sirije, Sirija se bori protiv ISIS-a, a mi se moramo rješiti ISIS-a. Rusija se sad u potpunosti priklonila Siriji i sad imate Iran, koji postaje moćan, zbog nas i koji se isto priklanja Siriji", rekao je Trump.

Vezani članci Ilustracija Odbjegli vagnerovac otkriva stravične detalje: "Bili su brutalni, pred pridošlicama bi strijeljali one koji se nisu htjeli boriti" Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin Bjelorusija ulazi u rat protiv Ukrajine? Lukašenko: "Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, uvijek smo spremni"

Jednom kad Trump preuzme Ovalni ured od aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame, prema ovom što govori, čini se da bi mogao uvelike oslabiti podršku umjerenoj sirisjkoj opoziciji ili čak u potpunosti napustiti davanje potpore toj opciji, piše New York Times. No, u Siriji se zapravo vode dva rata simultano - jedan protiv Islamske države, a drugi protiv režima Bašara al-Asada.

U ovom drugom ratu, najveća pomoć pobunjenicima dolazi upravo od CIA-e, koja ih snabdjeva s najmodernijim protutenkovskim raketnim sustavima. Trump pokazuje namjeru zaustaviti upravo taj program. "Na kraju opet završimo boreći se s Rusijom, boreći se sa Sirijom", pojasnio je Trump, smatrajući da bi se trebali umjesto toga koncentrirati na džihadiste.

Trump, međutim, ne smatra Asada dobrim čovjekom. "Ne govorim da je Asad dobar čovjek, jer on to nije ali naš najveći problem nije Asad, to je ISIS", rekao je Trump za NYT.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju