Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Donald Trump na sudu izjavio da nije kriv pa poručio: "Ovo je vrlo tužan dan za Ameriku. Ovo je progon političkog protivnika"

Aktualno Galerija Donald Trump Donald Trump Foto: Afp Donald Trump Donald Trump Foto: Afp Donald Trump Donald Trump Foto: Afp Donald Trump Donald Trump Foto: Afp +2 Donald Trump Galerija 1/7 >>
Bivši američki predsjednik Donald Trump bio je na sudu u Washingtonu. Izjasnio se nevinim po sve četiri točke koje ga terete.

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjasnio se nevinim po sve četiri točke koje ga terete. Njegove riječi "nije kriv" prilično su tihe - ustao je dok ih izgovara, pa ih mikrofon baš i nije uhvatio.

Sutkinja ga je upozorila da se pridržava uvjeta puštanja na slobodu. "Možda ćete biti zadržani do suđenja u ovom slučaju ako prekršite uvjete puštanja na slobodu", kaže sutkinja Moxila Upadhyaya.

Trumpu je rečeno da je kazneno djelo utjecati na porotnika i upitan: "Razumijete li ova upozorenja i posljedice, gospodine?". Kimnuo je glavom. Potpisao je dokument u kojemu je potvrdio uvjete za puštanje na slobodu.

Tužiteljstvo i obrana dogovorili su se da će sljedeće ročište u ovom slučaju biti 28. kolovoza u 10 sati po lokalnom vremenu. Ali Donald Trump neće imati obvezu prisustvovati.

Nakon ročišta zaputio se prema svom avionu ispred kojega je dao izjavu za medije.

"Ovo je vrlo tužan dan za Ameriku. Također je bilo jako tužno voziti se kroz Washington i vidjeti prljavštinu i propadanje i sve porušene zgrade, zidove i grafite. Ovo nije mjesto koje sam napustio. To je jako tužno za vidjeti", poručio je.

"Ako pogledate što se događa, ovo je progon političkog protivnika. To nije ono što bi se trebalo dogoditi u Americi. Ovo je progon osobe koja vodi za vrlo značajan broj glasova na republikanskim predizborima i koja vodi s puno prednosti pred Bidenom", dodao je Trump.

"Dakle, ako ga ne možete pobijediti, progonite ga ili ga kazneno gonite. Ne možete dopustiti da se to dogodi u Americi", zaključio je bivši američki predsjednik u kratkom obraćanju kako prenosi SkyNews.

Borba s vremenom do izbora

Donald Trump bi vjerojatno više volio da njegovi slučajevi ne dođu na suđenje prije predsjedničkih izbora u studenom 2024., piše Sky News. Glavni cilj igre za odvjetnike Donalda Trumpa je odugovlačenje, odgađanje kako bi "pogurali postupke unatrag koliko god mogu".

Ipak, ako Trump bude izabran sljedeće godine, postoji šansa da bi mogao odbaciti slučajeve sa suda i "stvarno sam sebe pomilovati". Suci u procesu neće uzeti u obzir da je on predsjednički kandidat prilikom zakazivanja postupka. Ovo su "izvanredna vremena bez presedana za Ameriku".

Gužva koja se stvorila ispred zgrade suda je bila glasna. Na ovom inače mirnom području sve je vrvjelo od prosvjednika i znatiželjnih promatrača, piše BBC.

Optužba za zavjeru

Bivši predsjednik, favorit republikanaca za kandidata na predsjedničkim izborima iduće godine, u četvrtak se pojavio na sudu radi optužbe za zavjeru sa svrhom poništenja rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

Pročitajte i ovo Šljive, ilustracija - 4 Netko drugi zarađuje Cijena popularnog voća odletjela u nebo - ali ne svugdje: "Od nas otkupe ovdje za euro, a tamo prodaju za pet"

Protiv milijardera se vode još dva postupka: jedan u saveznoj državi New York zbog navodnih isplata pornoglumici kako bi šutjela o njihovu odnosu i drugi na federalnoj razini zbog odnošenja povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine.

Ispitanicima je postaljeno pitanje bi li iduće godine glasali za Trumpa ako ga porota proglasi krivim. Četrdeset i pet posto republikanskih birača je reklo da ne bi, a 35 posto da bi. Ostali su rekli da ne znaju.

Okoristio se optužnicma u travnju

Upitani bi li glasali za Trumpa kada bi završio u zatvoru, 52 posto republikanaca reklo je da ne bi, a 28 posto da bi. Trump tvrdi da je nevin i optužuje istražitelje da provode "lov na vještice" kako bi zaustavili njegovu političku kampanju.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija - 1 Građani iznenađeni Inflacija nas guši, ali postoji i jedna stvar po kojoj smo - najbolji: "To je ekstra nevjerojatno"

Bivši predsjednik se okoristio prvim optužnicama u travnju, povećavši svoju prednost pred republikanskim protukandidatom, guvernerom Floride Ronom DeSantisom.

Nova anketa pokazuje da Trumpu i dalje raste prednost. Trenutno ima 47 posto podrške republikanaca, kao i u srpnju, a DeSantisova popularnost je pala za šest postotnih bodova, na 13 posto.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene