Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani iznenađeni

Inflacija nas guši, ali postoji i jedna stvar po kojoj smo - najbolji: "To je ekstra nevjerojatno"

Aktualno Galerija Niske kamate u Hrvatskoj - 2 Niske kamate u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Niske kamate u Hrvatskoj - 1 Niske kamate u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novac, ilustracija - 1 Novac, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novac, ilustracija - 2 Novac, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac, ilustracija - 3 Galerija 1/5 >>
Hrvatska je po rastu cijena u srpnju bila druga najlošija u eurozoni, poslije Slovačke, ali postoji i pokazatelj po kojem smo najbolji. Kamate na kredite rasle su nam najsporije. Pa su kamate na stambene kredite u Hrvatskoj danas manje nego u bilo kojoj drugoj državi članici eurozone.

Uz visoku ljetnu inflaciju većina hrvatskih potrošača ljubomorno gleda preko granice, ali ne i oni koji imaju kredite. Zbog niskih kamata svi ostali Europljani trenutno zavide njima. Dok jednima ne smrkne, drugima ne svane.

Visoka inflacija i niske kamatne stope zapravo su dvije strane istog ekonomskog novčića. Da bi cijene prestale rasti, krediti bi trebali poskupjeti, a to se trenutno u Hrvatskoj ne događa, donosi reporter Dnevika Nove TV Marko Biočina.

Događaju se donedavno nezamislive situacije da Hrvati imaju dvaput niže kamate od Poljaka i Čeha koji nisu u eurozoni, ali i niže od Francuza, Talijana, Nijemaca. To novo normalno građanima još uvijek ne sjeda.

Pročitajte i ovo Ugrizi kornjače Hara po plažama Novi napadi kornjače u Dalmaciji: "Bila je izuzetno agresivna. Dok je gospođa bježala, ganjala ju je i triput ugrizla"

"Iznenađuje me", rekao je Zdravko. "Ekstra nevjerojatno. Trebali bi to sve možda čak i provjeriti", dodao je Danijel.

No, Hrvatima koji u Njemačkoj žive, to je manje nevjerojatno. 

"S obzirom zbog inflacije i svega ostalog. I u Njemačkoj je sve poskupilo tako da vjerujem da Hrvatska to sad malo radi i vjerojatno je razlog da bi se dosta mladih vratilo, što je ok i ja to podržavam", poručila je Kristina iz Münchena.

No, kažu ekonomisti - nije toliko važno što su kamate niže od njemačkih, već što su niže od stope inflacije. 

"Ako su kamatne stope niže od inflacije, a tu govorimo i o kamatnim stopama na kredite, tada možemo reći da su pravi dobitnici inflacije oni koji su dužni bankama", objasnio je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Štedišama inflacija brsti ušteđevine, dužnicima kamate. Pa se isplati zadužiti.

"Ono što primjećujemo na tržištu jest da potražnja za kreditima nije pala već je čak u nekim segmentima malo i porasla", istaknuo je Hrvoje Travnikar, kreditni posrednik.

Uz jednu bitnu novost.

"Odnedavno kao što smo već vidjeli su banke počele nuditi kredite s fiksnom kamatnom stopom cijeli rok otplate", napomenuo je Travnikar.

Pročitajte i ovo Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 5 U Portugalu Papa Franjo sastao se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja: "Jauk boli žrtava mora biti saslušan"

To onda opet podiže kreditnu sposobnost građana, povećava potrošnju, stvara gospodarski rast, ali i snaži - inflaciju.

"Tako da ćemo vidjeti zapravo niske kamatne stope na kredite uz rastuće cijene nekretnina i oni koji budu se zaduživali, koji uspiju doći do kredita na dugi rok bit će dobitnici inflacije", rekao je Novotny.

Barem dok ne završe vremena u kojima se više isplati biti dužnik nego - vjerovnik.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene