Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nazvao ih smiješnima

Dodik neobično tiho reagirao na američke sankcije: "Razlog je čudan"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Afp
Ministarstvo financija SAD-a sankcionirao je u utorak dvije osobe i sedam tvrtki koje čine mrežu glavnih izvora prihoda srpskog čelnika Milorada Dodika i njegove obitelji koji su od ranije pod sankcijama.

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik neobično tiho je reagirao na nove američke sankcije uvedene u utorak kompanijama povezanim s njegovom obitelji kazavši da su smiješne, dok su ostali srpski dužnosnici ocijenili kako se radi o pokušaju obračuna s Dodikom i vodstvom ovoga entiteta.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva financija SAD-a sankcionirao je u utorak dvije osobe i sedam tvrtki koje čine mrežu glavnih izvora prihoda srpskog čelnika Milorada Dodika i njegove obitelji koji su od ranije pod sankcijama. Komentar te odluke Dodik je dao sarajevskome Dnevnom Avazu koji će u četvrtak objaviti intervju s njim u tiskanom izdanju. U najavi na njihovu web portalu stoji da je Dodik rekao da su "nove američke sankcije smiješne".

Dodao je kako je čudno da cilj američke administracije nije da ga se kazni "nego da popravi ponašanje". Drugi detalji intervjua nisu objavljeni. Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik često je meta kritika zapadnih dužnosnika zbog najave odcjepljenja toga entiteta od Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Danka Ilić novo saslušanje Osumnjičeni za ubojstvo malene Danke dao novi iskaz: "Zbog ovog smo se zaustavili kod deponija..."

Bliska Dodikova suradnika, srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja se također nalazi pod sankcijama, izjavila je da novi paket američkih sankcija "sve više sliči osobni obračun" i pritisak na aktualno čelništvo Republike Srpske kako bi pristalo na dominaciju Bošnjaka i izgradnju unitarne BiH.

"Tako nešto nije moguće prihvatiti, jer bi to značilo da sudbinu našeg naroda prepuštamo u ruke onih koji nam javno, s neskrivenom mržnjom i puškom u ruci, prijete etničkim čišćenjem iz BiH", rekla je Cvijanović.

Na popisu jučer sankcioniranih osoba su Milenko Čičić i Đorđe Đurić, koji su menadžeri u kompanijama čiji je vlasnik Dodikov sin Igor, te nizu tvrtki sa sjedištem u Banjoj Luci i Laktašima, kao i UNA televizije.

Pročitajte i ovo Muškarac kojeg policija sumnjiči za napad Manijak na slobodi Ministar se malo zaletio: Hvalio se uhićenjem silovatelja, policija priznala grešku

Sjedinjene Države su sredinom 2017. godine označile Dodika odgovornim za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, te ga stavile na crnu listu. On je ponovno ocijenjen prijetnjom miru u BiH početkom 2022., od kada ga se tereti i za korupciju. Dodikova djeca, Igor i Gorica Dodik, također su su se u listopadu prošle godine našli na popisu sankcioniranih osoba zbog materijalne "potpore, sponzorstva ili pružanja financijske, materijalne ili tehnološke podrške Dodiku".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene