Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Područja svijeta pogođena toplinskim udarima udvostručit će se do 2020. kako se bude nastavilo globalno zatopljenje klime stakleničkim plinovima.


Te projekcije, bazirane na novim kompjutorskim modelima, veći su poziv na uzbunu od zaključaka UN-ove klimatske konferencije održane prošle godine. Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene, UN-ovo tijelo koje prikuplja rezultate istraživanja iz svih dijelova svijeta, o valovima vrućina reklo je sljedeće: "Vrlo je vjerojatno da će se duljina trajanja, učestalost i intenzitet toplotnih udara povećati nad većinom kopnenih područja".

Vezani članci U parkiranom automobilu pronađeno tijelo djeteta - 6 Tuga u Kninu: Pokopan tragično preminuli dječak kojeg je otac ostavio u automobilu Slika nije dostupna Nove posljedice globalnog zatopljenja

>> Doznajte što bi se KONKRETNO moglo dogoditi ako se nastavi zatopljenje...

Ljetni temperaturni maksimumi, koji su Australiju pogodili ove godine, dijelove SAD-a 2012. i Rusiju 2010., danas zahvaćaju pet posto Zemljine kopnene površine, stoji u izvješću. "To će se do 2020. udvostručiti, a do 2040. učetverostučiti", napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Environmental Research Letters.

Toplinski udari najviše će pogoditi tropske krajeve, zatim područja poput Sredozemlja, Bliskog istoka, područja zapadne Europe, središnje Azije i SAD-a. "U brojnim će krajevima do kraja stoljeća najhladniji ljetni mjeseci biti topliji nego oni koji su najtopliji danas", ako se ne zaustavi ispuštanje stakleničkih plinova, rekao je Dim Coumou s Instituta za istraživanje klime u Potsdamu.

Stručnjaci upozoravaju da emisija takvih plinova, koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva, dovodi do porasta globalnih temperatura što izaziva sve obilnije padaline, toplotne udare, poplave i podizanje razine mora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook