Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Puno opipljivija procjena'

Doznajte što bi se KONKRETNO moglo dogoditi ako se nastavi zatopljenje...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veći dio Bangkoka bi mogao poplaviti u idućih dvadeset godina ako globalno zatopljenje ostane na sadašnjoj stopi rasta budući da razina mora raste, a cikloni jačaju, priopćila je Svjetska banka u novom izvješću u srijedu.

Plavljenje 40 posto tajlandske prijestolnice samo je jedno od desetaka negativnih učinaka koji bi se mogli dogoditi, kako je upozorila Svjetska banka sa sjedištem u Washingtonu, ako dođe do daljnjeg zatopljenja za 2 stupnja Celzijusa, a to bi se, kako navodi, moglo dogoditi u idućih 20 do 30 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'dva velika izazova' IZAZOV KOJI JE POTREBNO RIJEŠITI Iskrsnula neslaganja sjevera i juga Slika nije dostupna 400 dijelova na milijun Prijelomna točka: Rekordna razina ugljikova dioksida u atmosferi!

Svjetska banka pod predsjedanjem Jima Yong Kima zauzela je agresivnije stajalište kako bi pokrenula akciju vezanu za klimatske promjene. Kim je rekao da je nemoguće baviti se problemom siromaštva, a ostaviti po strani učinke globalnog zatopljenja.

>> New York postaje sve 'smrtonosniji'

Ovo izvješće temelji se na ranijoj studiji Svjetske banke objavljenoj u studenome prošle godine koja pokazuje globalni učinak porasta temperature za 4 stupnja Celzijusa do 2100. "Ovo izvješće daje vam puno opipljiviju procjenu toga što će se u stvarnosti dogoditi", rekla je Rachel Kyte, potpredsjednica banke za održivi razvoj, u izjavi za novinare prije objavljivanja izvješća.

Izvješće se posebice usredotočilo na utjecaj viših temperatura na zemlje u razvoju u subsaharskoj Africi i južnoj i jugoistočnoj Aziji gdje živi većina najsiromašnijeg svjetskog stanovništva.

Usjevi poput pšenice, riže i kukuruza teško se prilagođavaju toplijoj klimi, što bi moglo dovesti do toga da do 2050. godine 25 do 90 posto stanovništva u subsaharskoj Africi bude neishranjeno. Ekstremne vrućine još će se povećati u južnoj Aziji, a suše bi mogle pogoditi sjeverozapadnu Indiju, Pakistan i Afganistan i smanjiti raspoloživu pitku vodu.

'Zabrinjavajući scenarij'

Svjetska banka također je naglasila utjecaj klimatskih promjena na sirotinjske četvrti zbog sve većeg raseljavanja ljudi i seljenja na rubove grada gdje su često izloženi poplava i vrućinama. "Ovo novo izvješće izlaže zabrinjavajući scenarij za dane i godine koji su pred nama, ono s čim bi se mogli suočiti za svog života", rekao je Kim. "Potrebna je hitna akcija ne samo kako bi se smanjile emisije plinova s učinkom staklenika, nego i kako bi se pomoglo zemljama da se pripreme za svijet dramatičnih klimatskih i vremenskih ekstrema."

Svjetska banka je priopćila da je udvostručila svoje troškove za prilagodbu na klimatske promjene prošle godine na 4,6 milijardi američkih dolara kako bi pomogla zemljama i gradovima da naprave plan na koji način će se pozabaviti problemom rasta temperatura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene