Amazona (Foto: AFP)
Amazona (Foto: AFP) Foto: afp

Dvojica brazilskih dječaka starih sedam i devet godina preživjela su 25 dana u amazonskoj prašumi, hraneći se voćem i pijući kišnicu, objavile su vlasti u petak.


Braća Glauco (7) i Gleison (9) pronađeni su 35 kilometara od mjesta nestanka, pothranjeni, dehidrirani, ali inače dobro.

"Pothranjeni su i ozbiljno dehidrirani, u bolnici su, ali nema opasnosti za njihove živote. Već se polako oporavljaju", kazao je Januario Carneiro da Cunha Neto, zdravstveni dužnosnik u Manausu, glavnom gradu brazilske savezne države Amazonas.

Dječaci, pripadnici autohtonog plemena Mura, nestali su 18. veljače kad su napustili svoje selo ruralnom okrugu Manicore i ušli u gustu prašumu u želji da love ptice.

"Preživjeli su na kišnici i sorvi, lokalnom voću bogatom ugljikohidratima", rekao je Carneiro.

Rosinete da Silva Carvalho, majka pronađenih dječaka i njihovih desetero braće i sestara, kazala je mjesnim medijima da su oni "navikli jesti sorvu jer je najstariji sin uvijek nosio punu torbu voća kad je išao u lov".

Vlasti su ih već prestale tražiti, ali mještani nisu odustali. Slučajno ih je pronašao obiteljski prijatelj koji je krenuo u prašumu po drva. Zatekao je starijeg dječaka kako na leđima nosi mlađeg koji je postao preslab da hoda.

Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) Sedam amazonskih zemalja sklopilo savez protiv uništenja prašume
Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) Vatrogasci objasnili zašto su požari u Amazoniji katastrofalni za naš planet: "Za one koji se pitaju zašto smo se toliko uz.....i"

Dječaci su odvedeni u bolnicu u Manaus, gdje se liječe od nekih infekcija i porezotina.

Njihova pustolovina podsjeća na onu s početka prošle godine kad je pilot Antonio Sena preživio 38 dana u amazonskoj prašumi nakon što mu se srušio zrakoplov.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju