Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Objavljivanje povjerljivih informacija iz američke diplomatske prepiske obuhvaća 'nezgodna stajališta' o ruskoj politici i čelnicima i moglo bi neugodno iznenaditi Moskvu.


Objavljivanje prepiske očekuje se ovih dana na WikiLeaksovoj internetskoj stranici. 'Nova otkrića WikiLeaksa mogla bi posvađati SAD i Rusiju', pa i polovicu zemalja u svijetu, piše dnevnik. 'Izvor blizak vodstvu stranice rekao je za Kommersant da dokumenti, među ostalim, obuhvaćaju i komentare o ruskoj politici i 'nezgodne izjave' o nekim čelnicima zemlje', piše list.

>> Rusija: Špijunska afera ne bi smjela naštetiti odnosima sa SAD-om

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nitko od liječnika u Hrvatskoj nema opravdanje da svoju uslugu uvjetuje bilo čime' Slika nije dostupna Jovanka Broz: Žele sakriti sve što znam zbog mira između Hrvatske i Srbije

'Među dokumentima su i transkript rasprave između američkih diplomata i ruskih političkih dužnosnika, izvješća o važnim događajima u Rusiji i analiza njezine unutarnje i vanjske politike', dodaje Kommersant. Američki State Department objavio je u srijedu da se priprema za WikiLeaksovo objavljivanje diplomatskih dokumenata o 'velikom broju pitanja i zemalja'. Ta je stranica postala poznata po objavljivanju 400.000 povjerljivih dokumenata o ratu u Iraku.

State Department je rekao da njegove službe rade na pripremanju vlada stranih zemalja za to objavljivanje. Po izvoru u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, na koji se poziva Kommersant, u četvrtak navečer s ruskom diplomacijom još nitko nije kontaktirao. (Hina)