Joerg Meuthen (Foto: AFP)
Joerg Meuthen (Foto: AFP) Foto: Afp

Joerg Meuthen i Alexander Gauland u subotu su na stranačkom kongresu u Hannoveru izabrani za predsjednike desno populističke stranke Alternativa za Njemačku.


"Mi smo jedini u ovoj zemlji koji provode domoljubnu politiku", rekao je Meuthen na početku dvodnevnog stranačkog kongresa na kojemu predstavnici baze biraju novo predsjedništvo stranke. On je kancelarki Angeli Merkel predbacio "potpuno zakazivanje" po svim političkim pitanjima.

Vezani članci Slika nije dostupna Sve što trebate znati o važnim izborima koji su jučer okončani u Njemačkoj Slika nije dostupna Ivana Petrović analizira važne izbore u najmoćnijoj europskoj državi: Pobjeda Merkel neupitna, no što može očekivati Hrvatska?

"Ova godina je bila dobra godina za nas i sadašnje svađe oko formiranja vladajuće koalicije samo su voda na naš mlin", rekao je Meuthen obraćajući se poslanicima aludirajući na poteškoće ostalih parlamentarnih stranaka u sastavljanju koalicijske vlade.

Meuthen je zaključio kako AfD "samosvjesno" ulazi u saziv novog Bundestaga. AfD je na parlamentarnim izborima u rujnu osvojio 13,2 posto glasova i tako postao treća po snazi politička stranka u Njemačkoj.

U slučaju da demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) postignu dogovor oko nastavka tzv. Velike koalicije, AfD će predvoditi oporbu u Bundestagu.

Prvobitno su se za drugo mjesto u dvostrukom predsjedništvu stranke borili umjereni predstavnik Georg Pazderski i protukandidatkinja koju podržava ekstremno krilo oko Bjoerna Hoeckea, Doris von Sayn Wittgenstein, ali su oboje nakon dva neuspješna kruga glasovanja povukli svoju kandidaturu nakon čega se neočekivano kandidirao dosadašnji predsjednik zastupničkog kluba AfD Gauland. Gauland slovi kao predstavnik ekstremnijeg krila stranke.

Dvodnevna stranačka konvencija započela je sa zakašnjenjem zbog prosvjeda oko 6500 prosvjednika koji su ometali dolazak poslanika na kongres. (Hina)