Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerljivi dokumenti

Der Spiegel: I Europska unija je bila na meti NSA-inih špijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je bila jedna od meta Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), optužene za špijuniranje svjetskih elektroničkih komunikacija u sklopu programa Prism, piše njemački tjednik Der Spiegel u broju od nedjelje.

Der Spiegel temelji svoje optužbe na povjerljivim dokumentima do kojih je došao preko bivšeg američkog savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Der Spiegel o Hasanbegoviću 'Ne prođe ni tjedan, a da ratoborni ministar ne izazove pokoju kontroverzu' Slika nije dostupna Piše Der Spiegel Merkel: Cameron se približava točki bez povratka!

U jednom od tih dokumenata iz rujna 2010. koji je obilježen kao 'strogo povjerljiv', NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu.

Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila eletronička pošta i unutrašnji dokumenti.

Predstavništvo EU-a u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

>> WikiLeaks: Snowden nije zatražio azil samo u Ekvadoru

NSA je čak proširila svoje operacije do Bruxellesa. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU-a su otkrili sustav prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU, sve do glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu, piše der Spiegel.

EU je 2003. objavila da je otkrila sustav telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato radi li se o istom slučaju o kojem piše Der Spiegel.

U utorak je Europska unija tražila od Sjedinjenih Država da joj čim prije odgovori na pitanja o programu američkog nadzora Prism. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene